Riktlinjer
Här hittar du riktlinjer som gäller för samtliga webbplatser inom Västra Götalandsregionen. Riktlinjerna talar om vad som gäller, hur vi arbetar med VGR:s webbplatser och vilka lagar och regler vi ska följa. Du som är ansvarig för en webbplats har ansvar för att riktlinjerna följs på din webbplats.
Övergripande riktlinjer
Västra Götalandsregionen (VGR) följer Myndigheten för digital förvaltnings (DIGG) officiella riktlinjer för hur vi ska arbeta med webbplatser i offentlig sektor.
Webbriktlinjer på DIGGs webbplats
VGR:s webbsidor ska vara:
- Välskrivna, välstrukturerade och användarvänliga.
- Språkligt begripliga för alla, det viktigaste ska placeras först och varje sida ska bara handla om en sak.
- Aktuella och relevanta. Informationen ska vara uppdaterad och innehåll som inte efterfrågas ska arbetas om eller tas bort.
- Tillgängliga. Innehållet ska gå att ta till sig även för den som har olika typer av funktionsnedsättningar och använder olika verktyg för att läsa sidorna.
Innehåll på webbplatsen ska vara vårt eget
Sidor på VGR:s webbplats ska presentera det vi gör inom ett område eller ämne. Som regel återpublicerar vi inte dokument eller annat innehåll från andra webbplatser, speciellt inte utan ägarens tillstånd. Däremot kan vi hänvisa till innehåll och dokument från andra webbplatser genom att länka till sidor. Det har att göra med att vi inte vill råka länka till föråldrat eller felaktigt material, som arbetas om eller tas bort utan att vi får reda på det.
Undantag från regeln
I de fall det finns ett uttalat samarbete med andra parter kan det vara befogat att länka till andras material i form av särskilda dokument eller filmer som beskriver till exempel samarbetet, eller som är framtagna just för att spridas och användas brett. Länkar till andra sidor innebär alltid en risk för att länkarna slutar fungera.
WCAG 2.0 nivå AA
Tekniskt och designmässigt följer VGR:s installationer av Optimizely tillgänglighetsstandarden WCAG 2.0, nivå AA.
VGR:s webbplatser ska följa VGR:s visuella identitet
Västra Götalandsregionen består av ett stort antal verksamheter av skiftande karaktär och för att underlätta identifikation och kommunikation är det viktigt att vi är samlade under en gemensam visuell identitet. Detta gäller även våra webbplatser.