Johannes Horn
Entrévärden Johannes Horn är numera den första som patienter som ska genomgå strålbehandling stöter på. ”Jag gillar att tjöta med folk”.
Utanför strålbehandlingen på Gula stråket 6 på Sahlgrenska har en mötesplats uppstått. Här erbjuds en social andningspaus för patienter som ska vänta på transport, anhöriga som följt med den som ska behandlas och andra, exempelvis taxichaufförer som kör sjukresor. Värd är Johannes Horn som är van att rådda det mesta, från sitt ordinarie jobb som bartender och i reklambranschen.
Stammisar kommer för behandling
När verksamheten på arbetsplatsen Skandinavium i pandemitid hastigt drogs ned hörde en vän från krogbranschen av sig, Vännen, som numera jobbar i vaktmästeriet på SU, berättade att sjukhuset behövde förstärkning med entrévärdar och Johannes anmälde sig.
– Just här är det fantastiskt roligt. De patienter jag möter är stammisar som kommer hit för behandling i mellan fyra och sex veckor, oftast varje dag, ibland till och med två gånger om dagen, säger han.
Tar hand om anhöriga
Uppdraget som entrévärd innebär att han ska fråga om patienten har sin kallelse med sig och ta reda på att patienten inte har förkylningssymtom. I och med smittrisken får de anhöriga inte följa med in, något som Johannes måste upplysa om.
– Det kan ibland vara känsligt eftersom många gärna vill ha med sig någon i den här situationen. Men då får de sitta här och vänta och tjöta med mig istället, säger han och skrattar.
Fixade parasoll och möbler
Först stod entrévärden inne i glasentrén. Men när solen ligger på blir det som en bastu och dörren får inte hållas öppen. Utanför finns ingen skugga. Det började det klia i Johannes fingrar. Han frågade sin vän på vaktmästeriet om han kunde få ta med ett parasoll.
– Då fixade han det. Det fanns heller inga bra stolar men det hittade han i ett förråd och sen lyckades han även få fram bord. Och så fick vi lite filtar och jag brukar fråga jag om de vill ha kaffe och går hämtar det. Det blir som ett kafé, säger Johannes belåtet.
Mer positiv energi tillbaka än på krogen
Och det behövs, menar han, för patienterna han möter är i en jobbig situation. Ändå pratas det inte mycket sjukdomar här, hellre väder och vind och annat som händer.
– Det är tuffa grejer patienterna här går igenom. Jag är själv lite sjukhusrädd och har nästan inte haft kontakt med vården tidigare så detta är en nyttig erfarenhet. Man blir ödmjuk. De är så tacksamma, kommer med bullar och wienerbröd och tackkort den dag de slutar behandlingen, säger Johannes och avslutar.
– Det här jobbet ger så mycket positiv energi tillbaka, det får man inte på krogen på samma sätt.