För dig som vårdgivare
Information för vårdgivare om nationell högspecialiserad vård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Visceral transplantation är ett komplext ingrepp som faller inom ramen för nationell högspecialiserad vård. Sahlgrenska Universitetssjukhuset är den enda enheten i Skandinavien som erbjuder behandlingsmetoden.
Visceral transplantation innebär en transplantation av tunntarm, eller tunntarm tillsammans med andra organ som magsäck, bukspottkörtel, lever och tjocktarm. Ingreppet är livräddande, och görs exempelvis vid svår tarmsvikt eller skador i buken. Hos oss utförs ett par transplantationer per år, och samtliga patienter följs upp livet ut efter ingreppet.
Vården hos oss
Sahlgrenska Universitetssjukhuset har under 25 år etablerat och utvecklat denna transplantationsverksamhet, och här behandlas både vuxna och barn. På vårt Transplantationscentrum finns ett specialteam med dygnet-runt beredskap för just denna patientgrupp. Förutom transplantationskirurger består teamet kring patienten av ett gastroenterologiskt och nutritionsteam, patientkoordinatorer och ett nätverk av konsulter inom bland annat interventionell radiologi, kolorektalkirurgi, barnkirurgi och infektionsmedicin. Utöver dessa kompetenser finns även tarm -och stomiterapeuter för både barn- och vuxna, ett multidisciplinärt smärtteam och infektionsexpertis som kan konsulteras vid komplexa situationer om det skulle behövas.
Patienter som remitteras till behandlingen kommer oftast via Tarmsviktcentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som har i uppgift att ta hand om och utveckla vården av patienter med tarmsvikt. Här arbetar flera medicinska specialiteter för att ge en så bra och heltäckande vård som möjligt.
Forskning och utveckling
På Sahlgrenska Universitetssjukhuset bedrivs kontinuerligt klinisk och experimentell forskning med särskild inriktning inom visceral transplantation. Transplantationscentrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är idag det enda centrat i Sverige och Norden som transplanterar alla organ. Detta medför att de multidisciplinära kompetenserna är höga och att forskningen håller hög kvalitet.