Hitta vård

När du är sjuk, skadar dig eller behöver råd om din hälsa får du bättre hjälp om du söker till rätt plats direkt.

Vid nödsituationer - ring 112

Ring akutnumret 112 för att larma ambulans vid svåra olycksfall eller mycket allvarlig sjukdom, till exempel stora blödningar, benbrott, akuta andningssvårigheter och bröstsmärtor. Den medicinska bedömningen avgör hur snabbt en patient får träffa läkare för fortsatt undersökning, övervakning och behandling.

Söka vård på akutmottagning

Sahlgrenska Universitetssjukhusets akutmottagningar är till för människor som är så sjuka eller skadade att de behöver vård omedelbart.

Mer information om att söka vård akut.

För råd om vård

Gå in på 1177.se eller ring telefonnummer 1177. 

På 1177.se kan du läsa om sjukdomar, besvär, skador och olyckor. Du hittar också information om hälsa och levnadsvanor, barn och graviditet, behandling och hjälpmedel, hur vården fungerar och e-tjänster. 

1177:s telefonlinje är öppen dygnet runt. Samtalet kostar som ett vanligt lokalsamtal. Erfarna sjuksköterskor svarar på frågor om sjukdom och hälsa och hänvisar dig vidare om det behövs.

Om 1177 på telefon (1177.se)

Vårdcentral och jourcentral

Om du blir sjuk ska du i första hand vända dig till din vårdcentral och boka en tid hos en sjuksköterska eller läkare. Vårdcentralen kan sedan skriva en remiss om du behöver specialistsjukvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Om du blir sjuk på kvällstid kan du vända dig till en jourcentral.

Hitta din närmaste vårdcentral och jourcentral (1177.se)

Är du redan patient på sjukhuset?

Om du har frågor om din vård kontaktar du den avdelning eller mottagning där du är patient.

Många av sjukhusets avdelningar och mottagningar går att kontakta via 1177. Du kan bland annat skicka meddelanden, förnya recept och avboka eller omboka din tid. Vilka tjänster som erbjuds varierar mellan sjukhusets avdelningar och mottagningar. 

Logga in på 1177.

Vill du ringa avdelningen eller mottagningen? Du hittar telefonnummer och telefontider på sidan för respektive avdelning och mottagning. 

Avdelningar och mottagningar.

Skicka en egenremiss (egen vårdbegäran)

Du kan söka vård på sjukhuset utan remiss från en vårdcentral. Du skickar då en egenremiss, även kallad egen vårdbegäran. 

Egenremisser bedöms på samma sätt som en remiss från en läkare. Det är den mottagande enheten som avgör vilken vård du ska få och på vilken nivå. Det betyder att du kan hänvisas till din vårdcentral eller till egenvård. Alla mottagningar har skyldighet att bedöma egenremisser.

Skicka egenremiss