Frågor och svar

För att underlätta för dig i din kontakt med oss inom verksamhet onkologi så vill vi ge dig några råd på vägen beroende på din situation och ditt ärende. För mer information så hänvisar vi till vår broschyr Så kommer du i kontakt med oss och inloggningsguide för 1177

Praktiska frågor

Hur gör jag när jag behöver förnya mitt recept?

Kontakta din mottagning via 1177. Tänk på att vara ute i god tid, minst 10 dagar innan läkemedlet tar slut. Vi skriver ut recept som rör den onkologiska behandlingen eller som från början blivit utskrivna från onkologen. 


Hur gör jag när jag behöver ett intyg?

Kontakta din mottagning via 1177.  


Hur gör jag när jag behöver ett sjukintyg?

Kontakta din mottagning via 1177. Tänk på att ha god framförhållning, minst 10 arbetsdagar innan sjukskrivningen löper ut.


Sjukresor?

Du är själv ansvarig för att ta dig till och från vården. Om du av hälsoskäl behöver resa med sjukresetaxi och inte kan resa med kollektivtrafiken, krävs ett reseintyg från vården. Det är ingen självklarhet att få sjukresa. Vården avgör detta utifrån behov. Blir du beviljad, är det du själv som skall boka sjukresa. Du kan läsa mer på denna länk Sjukresor i Västra Götaland - 1177


Jag vill veta min röntgentid

Kontakta röntgen för att få veta din röntgentid. Du får en kallelse när det är dags för din röntgenundersökning.


Jag vill veta mitt röntgensvar

Röntgensvar ges av läkaren vid återbesöket, det brukar vara ca 2 veckor efter att röntgen är gjord.


Vart vänder jag mig vid provtagning?

Provtagning sker på provtagningscentralerna på Sahlgrenska, Östra, Mölndal, Angereds närsjukhus eller Högsbo. I vissa fall kan prover tas på vårdcentralen, hör med din mottagning.


Jag vill veta mitt provsvar

Vi bevakar provsvar och vi kommer att kontakta dig om provet avviker från det normala på ett sådant sätt så att åtgärd behövs. Du kan själv se dina provsvar genom journalen i 1177.


Omläggning av PICC-line/CVK?

Omläggning sker på vårdcentralen i behandlingsfria veckor.


Får jag åka på utlandsresa med PICC-line?

Det går bra. Däremot måste omläggning av PICC-line fortfarande utföras en gång i veckan.


Kan jag vaccinera mig (ex covid, TBE, influensa, pneumokocker)?

Har du pågående cytostatikabehandling vaccinera dig helst några dagar innan nästa kur. Har du pågående strålbehandling kan du vaccinera dig under din strålbehandlingsperiod oberoende av strålbehandlingen. 

Rådfråga din behandlande enhet:

-Om du genomgår eller har genomgått stamcellstransplantation.
-Om du har pågående immunterapi. 
-Om det gäller levande vaccin.
-Vid osäkerhet.


Behandlingsrelaterade frågor

Jag har biverkningar av min behandling som jag behöver komma i kontakt med er för att få hjälp med?

Information om hur du kan komma i kontakt med oss på bästa sätt, hittar du i denna broschyr Kontaktvägar inom verksamhet onkologi


Kan jag få behandling samma dag som jag röntgas (utvärderande röntgen)?

 Nej, detta skall undvikas. Kontakta oss om detta inträffar.  


Om jag är ordinerad skelettstärkande tex zometa, zoledronsyra. När sker detta?

Du kommer att få en kallelse på posten med ca 6 månaders intervall


Kan jag få min behandling om jag har feber, infektionssymtom, allmän påverkan?

Kontakta din mottagning - du kommer att bli uppringd samma dag om du ringer innan klockan 14.00. Kontakt efter 14.00 sker till respektive avdelning.  


Vad skall jag göra när jag får feber över 38 grader?

Kontakta din mottagning - du kommer att bli uppringd samma dag om du ringer innan klockan 14.00. Kontakt efter 14.00 sker till respektive avdelning.  


Hur gör jag om jag har illamående?

Det är viktigt att du tar de läkemedel som du ordineras mot ditt illamående. Om de inte hjälper, kontakta din mottagning /enhet för råd. Egenvårdsråd kan du hitta i din ”Min vårdplan” alternativt i informationspärmen.  


Hur gör jag om jag får biverkningar i samband med min behandling?

Biverkningar i olika grad är förväntade. Mycket information om symtom och biverkningar hittar du i ”Min vårdplan” alternativt i informationspärmen. Information kan du också hitta via ”kontaktvägar inom onkologi” där det även står hur du lättast kommer i kontakt med oss. Hör av dig till oss för råd och stöd.   


Cytostatikan i infusorn ser inte ut att minska.

Det tar något dygn innan du kan se att infusorn börjar bli tom. Därefter krymper “ballongen” med vätska sakta tills endast röret i flaskan är synligt. Du kan även väga din infusor på en hushållsvåg för att se att den tömmer sig som den ska.  


Får jag dricka alkohol under behandling?

Det är okej att dricka alkohol i måttliga mängder, men undvik alkohol dagen innan, samma dag samt dagen efter behandlingsdagen.  


Får jag gå på massage under behandling?

Vanlig massage går bra, men inte djup massage.  


Får jag utföra skönhetsingrepp under behandling?

Rådgör med din sjuksköterska eller läkare.  


Får jag ta vitaminer och kosttillskott under behandling?

Vi rekommenderar inte att ta vitaminer och kosttillskott under behandling. Rådgör med din sjuksköterska eller läkare  


Får jag gå till tandläkaren under behandling?

Undersökning går bra, men kontakta oss innan ett ingrepp krävs. Glöm heller inte att berätta för tandvården att du är under aktiv onkologisk behandling.  


Hur ska jag tänka jag kring fysisk aktivitet. När får jag börja träna?

Med fysisk aktivitet och träning kan du som patient lindra dina symtom under cancerbehandlingen. Det kan öka din livskvalitet både under och efter din behandling. Information om fysisk aktivitet hittar du på 1177 eller i ”Min vårdplan” alternativt informationspärmen.  


Får jag sola på sommaren under behandlingen?

Vi rekommenderar inte att man befinner sig i direkt stark sol under sommaren i samband med cellgiftsbehandling. Man bör heller inte exponera det hudområde som strålas för direkt solljus.  


Får jag träffa närstående under behandling?

Av cytostatikabehandlingar blir du infektionskänslig under delar av din behandlingstid, du är som mest känslig 1-2 veckor efter behandlingen. Du kan i princip leva som vanligt men det är viktigt att vara noggrann med handhygien och att inte träffa anhöriga som är sjuka. Undvik gärna folksamlingar inomhus de mest känsliga dagarna. Skulle du smittas är det oftast av någon bakterie som du har i munnen, på huden eller i tarmen och som alltid finns där.  Du ska inte isolera dig.  


Är det möjligt att få en ismössa?

Ibland försöker man minska håravfallet genom att patienten har ismössa på sig när cytostatikadroppet ges. Hårbotten kyls ned så att blodet, och därmed cytostatikan, inte når ut till hårsäckarna. Metoden kan används vid vissa cytostatikakurer. Hör med din behandlande sjuksköterska om du har frågor om ismössa.  


Frågor gällande Strålbehandling

Kommer jag få strålbehandling i Göteborg eller Borås?

Borås och Göteborg är samma enhet fördelad på två orter. I din kallelse kommer det tydligt att framgå på vilken ort du planeras att göra din förberedelse respektive behandling. Det kan hända att du får göra förberedelse på det ena stället och behandling på det andra.  


Hur går strålbehandling till?

På 1177 Strålbehandling finns utförlig information, samt en film, om hur strålbehandling går till.  


Kan jag förbereda mig på något vis inför min strålbehandling?

Beroende på diagnos och behandling varierar förberedelser som du som patient ska göra för att få en så bra behandling som möjligt. Läs noga de informationsblad som du får med kallelsen.