Efter operation

Här kan du läsa mer om vad som händer efter en operation och på postoperativa avdelningen.

Vad händer efter operationen?

Efter din operation kommer du att vaknar upp och vårdas du på en av våra postoperativa avdelningar, även kallas uppvakningsavdelningar.

Hur länge du stannar på uppvakningsavdelningen och vilken av avdelningarna du vårdas på beror på vilken sorts operation som du har genomgått och hur då mår.

Så snart du är tillräckligt medveten informerar vi dig om operationen och eftervården och du får praktiska råd.

På uppvakningsavdelningen kontrolleras EKG, blodtryck och syremättnad på samma sätt som på operationsavdelningen. Du får fortsatt tillförsel av syrgas närmaste timman efter din operation. Vi kontrollerar även förband och operationsområde.

Personal finns hela tiden tillgänglig för att ge dig smärtlindring, vätska och läkemedel mot eventuellt illamående. Det är viktigt att du säger till om du börjar få ont. Smärta är lättare att bryta om man påbörjar behandling tidigt.

Om du varit sövd under operationen, kan du ha haft en slang i halsen för andningshjälp. Detta kan göra att du har lätt halsont, känner dig hes och skrovlig i rösten efteråt. Besvären går vanligtvis över inom ett dygn.

Hur länge måste jag stanna på uppvakningsavdelningen?

Hur länge du stannar på uppvakningsavdelningen, vilken av avdelningarna du vårdas på, och när du skrivs ut beror på:

  • vilken typ av operation du har genomgått
  • vilken bedövningsform du har fått
  • hur du mår efteråt
  • om du uppfyller utskrivningskriterierna

Om du är planerad för dagkirurgi så innebär det att du får åka hem samma dag.

  • Efter en dagkirurgisk operation får du vila på vår uppvakningsenhet tills din läkare eller uppvakningspersonalen gör bedömningen att du är redo att åka hem. Vanligtvis är det 1–2 timmar efter operationen beroende på vilket ingrepp du genomgått och om du fått rogivande läkemedel eller narkos som komplement till den regionala eller lokala bedövningen.

Om du är planerad för att vara inlagd på sjukhuset i samband med din operation kommer du att vårdas på en av våra vårdavdelningar.

  • När din operation är klar övervakar vi dig på vår uppvakningsenhet. Du får vila på vår uppvakningsenhet tills du är redo att gå till vårdavdelningen. När dina värden är stabila flyttas du till din vårdavdelning. Den läkare som opererat dig informerar dig vanligtvis om operationen påföljande dag.

Kriterierna för utskrivning

  • Puls, blodtryck och andning ska visa normala värden.
  • Har du fått ryggbedövning ska du kunna röra dina ben så att vi ser att bedövningen har släppt tillfredsställande.
  • Eventuella besvär med smärta och illamående skall vara välbehandlade.
  • Läkaren som opererat dig har ett utskrivningssamtal och skriver vid behov ut recept, sjukskrivningsintyg m.m.
  • Vi behöver kontrollera din urinproduktion efter operationen eftersom vissa av de läkemedel som används kan påverka förmågan att tömma urinblåsan. Du ska kunna tömma urinblåsan spontant före hemgång.
  • Känner du dig inte i behov av att tömma urinblåsan gör vi en kontroll med en ultraljudsapparat. Om det finns mycket urin i blåsan hjälper vi dig till toaletten. I de fall kontrollröntgen är ordinerad utförs den innan du träffar läkaren. Om du inte kan kissa själv, vilket förekommer, kan vi behöva göra en urintappning. 

Utskrivning och hemresa

Innan du åker hem serveras du fika. Det är viktigt att du försöker äta och dricka innan du får gå hem.

Läkaren som opererat dig har ett utskrivningssamtal och skriver vid behov ut recept, sjukskrivningsintyg med mer.

Hemresa

När du ska hem är det bra om någon närstående hämtar dig. Du får inte köra bil 24 timmar efter operation eftersom vissa läkemedel stannar kvar många timmar i kroppen. Om ingen kan hämta dig kan vi skriva ut ett taxikvitto och beställa taxi.

Vid behov av sjukresa skrivs intyg för detta på sjukhuset. För mer information se Sjukresor i Västra Götaland - 1177. Är du boende utanför VGR, ta då kontakt med sjukresor i din hemregion.

Du bör inte heller vara ensam första kvällen och natten hemma. Du bör ha en närstående vuxen person hemma hos dig som kan hjälpa dig hemma efter operation. Din funktionsnivå kommer att vara nedsatt efter narkos och bedövning och du kan därför behöva hjälp med vardagliga sysslor.

Smärtbehandling

Innan du går hem rekommenderar vi dig om vilken smärtbehandling som är lämplig. Du får recept på smärtstillande läkemedel om det finns behov, men vanligtvis räcker det med receptfria läkemedel. Du kan läsa mer på 1177.se.

Att bli gipsad

Du kan bli gipsad i samband med operationen. Gipset kan sitta stramt och smärtor kan uppkomma. Du kan läsa mer på 1177.se.

Duscha efter operationen

Du kan duscha efter operationen men förbandet och eventuell gipset måste hållas torrt och skyddas vid dusch och tvättning. Håll armen utanför duschen eller skydda med plastpåse. 

Tips! Ta en plastpåse över bandaget när du för in handen i klädärmar så rullar det inte upp. Du kan bada när stygn och gips är borta och huden helt läkt.

Stygnborttagning 

Ibland tas bort stygnen på din mottagningen i samband med ditt återbesök, annars gör du det på vårdcentralen. 

Feber och komplikationer

De första 3—4 dagarna efter operationen kan du få en lätt temperaturstegring upp till 38,5°. Om febern blir högre eller inte går ner efter 3—4 dagar bör du kontakta läkare.

Ibland uppstår en mindre blödning från operationssåret. Oftast räcker det med att förstärka förbandet utvändigt om det blött igenom. Får du ökad smärta efter några dagar kan det vara tecken på en begynnande infektion bör du kontakta läkare.


Informationsfilm

Operation 1 Mölndal och postoperativ avdelning 227

Här visas en film som beskriver hur operationsdagen kan se ut, vad som händer på en operationsavdelning, och hur du tas om hand efteråt på postoperativa avdelningen. Filmen är ett exempel för dig som gör en dagkirurgisk operation och åker hem samma dag.

Filmen är gjord av Operation 1 Mölndal och postoperativ avdelning 227, där av kan det finnas vissa skillnader för dig som opereras vid Operation 3 eller 4.


Uppvakningsenheter och postoperativ vårdavdelningar

  • Postoperativ Operation 4 Mölndal

    Vi behandlar både barn, ungdomar och vuxna som är i behov av akut eller planerad handkirurgisk vård med narkos eller annan bedövning.

  • Postoperativ Operation 1 Mölndal, avdelning 227

    Efter din operation kommer du att överflyttas till och vårdas på vår postoperativ avdelning, även kallas uppvakningsavdelning. Till avdelningen kommer man för övervakning efter operation som skett i narkos, ryggbedövning eller annan bedövning.

  • Postoperativ Operation 3 Mölndal

    Vi tar emot dig som behöver en operation inom högspecialiserad dagkirurgi, korttidsvård och viss akutverksamhet. Vi utför operationer inom ortopedi, öron-näsa-hals, kirurgi och tand/käkkirurgi.