Ringbehandling vid framfall, urinläckage och trängningar
Vad är det och hur går det till?
En mjuk ring av plast läggs i slidan för att stödja slidväggarna och livmodern vid framfall eller urinvägsbesvär. Ett framfall kan vara att främre slidväggen tillsammans med urinblåsan eller bakre slidväggen tillsammans med tarmen visar sig som en "bulle" i eller utanför slidöppningen. Det kan också vara livmodern som har sjunkit ned. En ring kan även hjälpa om man har besvär med urinläckage eller trängningar.
Det finns en mängd olika typer av ringar. Din doktor provar ut vilken form av ring som passar dig bäst utifrån de problem du har. Man kan behöva pröva olika typer av ringar och storlekar innan man hittar den som fungerar bäst.
Återbesök
Efter första utprovningen kommer du kallas till kontroll om 1-6 månader. Därefter brukar det räcka med en kontroll en gång per år, om din doktor inte meddelat annat.
Egenvård och skötsel
Det är viktigt att du följer instruktionerna om hur ringen ska skötas. Har dina menstruationer upphört behöver du använda östrogen i slidan för att stärka slemhinnorna och på så sätt minska risken att få skavsår av ringen. Det är också viktigt att sköta magen, det vill säga tömma tarmen dagligen och helst utan att behöva krysta. Sköter du ringen själv är det lämpligt att ta ut ringen varje månad och tvätta av den med tvål och vatten, innan du sätter in den igen. Har du problem med flytningar kan det vara bra att ta ut ringen under natten emellanåt. Dalig bäckenbottenträning är alltid bra.
Komplikationer
Får du besvär med vattenkastningen, smärta, illaluktande flytning eller blödning från slidan, ska du kontakta din gynekologmottagning.
En framfallsring (prolapsring) kan inte försvinna in i kroppen. Däremot kan ringen ramla ut, då oftast i samband med krystning vid toalettbesök. Känner du att ringens framkant håller på att glida ut kan du först knipa och se om den går tillbaka i rätt läe. Räcker inte det så peta upp den. Tänk då på att den ska uppåt mot främre slidväggen och in bakom blygdbenet (oftast lättast när man ligger ner). Faller ringen ut upprepade gången kan det bero på att den är för liten, kontakta då din gynekologmottagning.
Om ringen faller ut utan svåra besvär är det inte ett akut medicinskt problem, sök till din mottagning.
Sex och samliv
Ringbehandling är inget hinder för sex men många väljer att ta ut ringen. Vill du själv kunna ta ut och återinsätta din ring får du instruktioner på gynekologmottagningen för hur man bäst gör det.
Originalskrift av Karin Franzén, Örebro. Bearbetning av Charlotte Greppe och Siri Lindqvist, Göteborg.