MRKH (Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndrom)
1 på 5000 flickor föds med Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndrom (MRKH) vilket motsvarar ungefär 10-12 flickor per år i Sverige. Det innebär att man saknar livmoder och stora delar av slidan. Däremot har man äggstockar eftersom de utvecklats från andra celler under fosterlivet av livmoder, äggledare och slida. Äggstockarna är viktiga för hormonproduktionen av de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron. Kromosomuppsättningen hos flickor med MRKH är XX och både hormonproduktionen och kromosomuppsättningen är således normal. På utsidan ser man därför ut som vilken kvinna som helst. Tillståndet upptäcks vanligtvis i tonåren eftersom man inte får mens.
Två problem man kan uppleva vid MRKH är att slidan är för kort för samlag och att man inte kan föda barn själv. Det finns flera metoder för att förlänga den slida man redan har. Förstahandsmetod är alltid att själv tänja (dilatera) slidan med hjälp av stavar som man sitter på. Om detta inte fungerar kan man överväga att förlänga slidan med hjälp av operation.
Det finns idag ingen etablerad metod för att föda barn utan livmoder även om livmodertransplantation inom ramen för forskning lyckats. Andra alternativ för att få barn är med hjälp av en surrogatmamma, vilket idag är förbjudet i Sverige men lagligt i många andra länder, eller adoption.
Att tänja själv
När du tänjer själv får du instruktioner om hur du sitter på en stav. Staven är gjord av silikon och finns i olika längder från 3 till 8-10cm. Dessa får du från oss.
I de få fall egen tänjning inte lyckas finns det en operation tillgänglig. Om det blir aktuellt får du mer information om det då.