Infertilitetsutredning

KRITERIER FÖR INFERTILITETSUTREDNING AV HETEROSEXUELLA PAR

  • För att infertilitetsutredning skall startas krävs minst 1 års infertilitet efter aktiva försök att uppnå graviditet. Undantag beviljas endast om det finns en känd medicinsk orsak till barnlösheten.
  • Fast stabil relation som varat minst 2 år och man skall vara sammanboende.
  • Åldersgräns för kvinna <40 år, för partner <56 år.
  • Body Mass index (BMI) 18<35 hos kvinnan.
  • Behandling uförs inte hos par där det förekommer missbruk, kriminalitet, allvarliga sjukdomar, psykiska eller sociala problem, som gör det svårt för paret att ta hand om ett barn. I vissa fall kompletteras infertilitetsutredningen med bedömning av läkare i berörd specialitet, psykolog eller kurator.
  • Sekundär infertilitet, där paret har ett gemensamt barn (gäller även adopterade barn), utreds inte.   

ANSÖKAN

Ni som bor i Västra Götalandsregionen kan fylla i en "Egenremiss för infertilitetsutredning", som skickas för bedömning till angiven adress på remissen. Remissen bedöms av läkare och om ni uppfyller ovanstående kriterier kommer ni att kallas för utredning enligt vårdgarantin. Om ni inte uppfyller kriterierna får ni ett meddelande per brev att utredning inte kommer att startas.

Utredning kan också utföras av specialistläkare i öppenvård eller på kvinnoklinik i regionen.

Utredning Ofrivillig barnlöshet kan bero på flera saker. För att ta reda på varför det inte blir någon graviditet görs en utredning av kvinna och man. Vanliga orsaker till ofrivillig barnlöshet är nedsatt spermiekvalitet, ägglossningsrubbningar eller skador på äggledarna. Resultat av utredningen bestämmer sedan vilken behandling som är bäst för er.

I utredningen ingår att undersöka spermiekvaliteten. Spermiernas antal och rörlighet analyseras. Spermiernas kvalitet kan variera och därför får mannen ibland lämna ytterligare ett spermaprov, vanligen efter drygt två månader.

Kvinnan undersöks med ultraljud för att kontrollera livmoder, äggledare och äggstockar. Om menstruationen är oregelbunden eller uteblir analyseras också hormonprover för att kontrollera eventuella störningar i sköldkörteln eller hypofysen, som kan påverka ägglossningen.

Blodprov tas på både kvinnan och man för analys av HIV, smittsam gulsot (Hepatit B och C), HTLV 1 och 2, samt syfilisserologi.

Undersökning av äggledarna (HSS) I en barnlöshetsutredning ingår alltid en undersökning av livmoder och av  äggledarna för att ta reda på om de är öppna för transport av ägget in till livmodern. För att åskådliggöra detta införs en kontrastvätska in i livmodern, som sedan skall passera ut genom äggledarna och därmed ge en ultraljudsbild av dessa, en s.k. HSS (hysterosalpingosonografi).