Sahlgrenska Life stärker den framtida sjukvården, forskningen och utvecklingen i Västra Götalandsregionen

Publicerad:
Visionsbild över de byggnader som planeras inom projektet Sahlgrenska Life.
Fotograf: Sweco/Arkitema

Om du besökt Sahlgrenska sjukhuset på sistone har du säkert märkt att det är något på gång. Vi bygger nytt, bygger om och gör plats för framtiden. En stor del av förklaringen heter Sahlgrenska Life, ett projekt för att utveckla morgondagens hälso- och sjukvård, tandvård och forskning. Onsdag den 5 juni bjöd vi på sjukhuset in beslutsfattare och intressenter till en seminariedag om hur det som just nu vänder upp och ner på miljön runtom på Sahlgrenskaområdet bidrar till framtidens sjukvård, forskning och regionala utveckling.

Seminariet lockade många deltagare, det är naturligt. Sahlgrenska Life är ett tillsammans-arbete med många intressenter, medskapare och med stor potential att förändra vården, forskningen och utvecklingen i vår region till det bättre. Vi har en kultur av god samverkan mellan akademi, näringsliv och sjukvård - och det märktes verkligen på seminariet!

Jag fick bland annat förmånen att medverka i en panel tillsammans med bland andra Patrik Andersson, VD för Business Region Göteborg, Matti Ahlqvist, platschef AstraZeneca samt Jan Holgersson, professor och vice dekan vid Göteborgs Universitet. Samtidigt höll flera nyckelspelare från sjukvård, tandvård, akademi och näringsliv inspirerande föreläsningar om hur Sahlgrenska Life bidrar till vårt grodhopp in i framtiden. Jag är stolt över att arbeta i en region som satsar på ett samverkansprojekt som kommer att vara till stor nytta för alla som bor i Västra Götaland – och som kommer att ge eko i hela landet och i en internationell kontext.

/Sjukhusdirektör Boubou Hallberg

Regiondirektör Håkan Sandahl, som också är ledamot i regeringens nyligen inrättade referensgrupp för life science, betonade bland annat att Sahlgrenska Life kommer att stärka Västra Götalandsregionens och Sveriges position inom life science. I västra Sverige arbetar redan idag över 10 000 människor inom life science, fördelat på 650 företag som totalt omsätter över 113 miljarder kronor per år.
Charlotta Ljungman, överläkare och föreståndare vid Centrum för precisionsmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, berättade om de möjligheter hon såg med Sahlgrenska Life. Utvecklingen och forskningen inom precisionsmedicin går snabbt framåt och är en ”gamechanger för modern hälso-/ och sjukvård”.
Jan Holgersson, professor, vice dekan vid Göteborgs Universitet och verksam vid Kliniska immunologi och transfusionsmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, berättade om hur arbetet med ATMP stärks genom Sahlgrenska Life. ATMP kommer från engelskans Advanced Therapy Medicinal Products, på svenska läkemedel för avancerad terapi. Läkemedel för avancerad terapi är biologiska läkemedel som baseras på celler, vävnader och gener. Med ATMP, kan sjukdomar behandlas på helt nya sätt och skapar möjligheter till långtidsöverlevnad för vissa cancerpatienter där alla andra behandlingsmöjligheter är uttömda. Det kan också handla om behandlingsmöjligheter för patienter med ärftliga sjukdomar där det i dag saknas effektiva behandlingsalternativ.
Panelsamtal om Sahlgrenska Life som möjliggörare för tätare samverkan inom life science-sektorn i Västsverige. Patrik Andersson (VD Business Region Göteborg), Jan Holgersson (professor, vice dekan Göteborgs universitet), Matti Ahlqvist (platschef AstraZeneca).

Läs mer: Sahlgrenska Life

I bloggen skriver jag om viktiga frågor för Sahlgrenska Universitetetssjukhuset och aktuella händelser som påverkar hälso- och sjukvården.

E-post: boubou.hallberg@vgregion.se

Läs mer: Sjukhusdirektören direkt