Fokus på patienter, medarbetare och arbetssätt fortsätter med full kraft under 2025
När jag ser tillbaka på 2024 känner jag tacksamhet över vad vi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har åstadkommit tillsammans - med fokus på patienter, medarbetare och arbetssätt. Det har varit ett intensivt år och vi har tagit steg framåt på flera områden för att erbjuda bättre vård för våra patienter.
Vi vände ett historiskt ekonomiskt underskott, vilket ger oss handlingskraft och utrymme att blicka framåt. Samtidigt behandlar vi fler patienter än tidigare tack vare ökad vårdkapacitet och tillgång till fler operationssalar. När vi i samarbete med SOM-institutet vid Göteborgs universitet mäter allmänhetens förtroende för Sahlgrenska Universitetssjukhuset så ser vi att förtroendet ökar. Det höga förtroendet för Sahlgrenska Universitetssjukhuset är medarbetarnas förtjänst. Det ser vi också i mätningen där positiva omdömen om medarbetarnas kompetens och bemötande sticker ut.
Under året har det nödvändiga arbetet för att nå ekonomi i balans gett resultat. Vi satte upp tre gemensamma milstolpar för att vända utvecklingen. Den första handlade om att bryta kostnadsutvecklingen och det klarade vi sista kvartalet 2023. Den andra fokuserade på att nå ett månadsresultat i balans under hösten 2024, vilket vi också lyckades med. Den sista milstolpen handlar om att ha ekonomi i balans 2025, och vi arbetar hårt för att ge verksamheterna möjligheter att klara denna. Genom ett handlingsprogram för ekonomi i balans ger vi förutsättningar att sänka kostnader. Vi får se om det räcker ända fram. Vi gjorde en omfattande översyn av stab och administration med syfte att dra ned på, eller sluta utföra, vissa arbetsuppgifter och därmed kunna minska bemanningen. På så sätt har vi omprioriterat resurser från administration till våra kärnuppdrag – vård, forskning, utbildning och innovation. Vi ser också att antalet administrativa medarbetare har blivit färre, medan exempelvis antalet sjuksköterskor har blivit fler.
Under året presenterade vi en samlad och övergripande målbild för att bli ett ledande universitetssjukhus i Europa 2032. Till målbilden knyter vi 20 milstolpar som leder vår väg framåt. Strategin har en tydlig koppling till transformationsprogrammet Sahlgrenska Universitetssjukhuset 6.0 som stödjer oss i genomförandet av omställningen som hälso- och sjukvården står inför. En viktig del i genomförandet av Sahlgrenska Universitetssjukhuset 6.0 är de förstudier som nu tas fram och konkretiseras av engagerade medarbetare och verksamheter. Jag ser med förväntan fram emot fortsättningen på vår förändringsresa och det arbete som utvecklas.
Läs mer om Sahlgrenska Universitetssjukhuset 6.0
Under hösten kom också det efterlängtade beslutet att påbörja bygget av det första huset i Sahlgrenska Life. Beslutet bidrar till att vi stärker universitetssjukhusets roll som nationell och internationell aktör. Genom de strategiska partnerskap vi etablerade under 2024 ökar våra möjligheter att erbjuda patienter nya avancerade diagnostiska metoder kopplat till precisionsmedicinska behandlingar för ökad överlevnad och livskvalitet.
Läs mer om Sahlgrenska Universitetssjukhusets strategiska partnerskap:
- National University Health System (NUHS) och Sahlgrenska Universitetssjukhuset har ingått ett strategiskt partnerskap med teknikpartners AstraZeneca, Ericsson och Business Sweden för att lansera Global Health Innovation Network (GHIN) som syftar till att driva global hälsoinnovation:
- Strategiskt partnerskap för utveckling av ATMP
- Sahlgrenska Universitetssjukhuset och AstraZeneca i partnerskap för framtidens sjukvård och innovativa läkemedel
Vi har mycket arbete att se fram emot under kommande år. Kortfattat behöver vi fortsätta förändringsresan och öka universitetssjukhusets förmåga att ge patienter säker, tillgänglig och god vård. Vi behöver inkludera patienter på alla nivåer, och fokusera på personcentrering i det dagliga mötet med patienterna. Vårt arbete för att nå målet om 90 procents beläggningsgrad fortsätter med full kraft och genom att fortsätta satsa på våra medarbetares kompetensutveckling ökar möjligheterna att bedriva sjukvård, forskning, utbildning, utveckling och innovation av högsta klass. Att genomföra förändring är aldrig enkelt och vi möter också utmaningar. Ett exempel är införandet av taligenkänning där medarbetare i verksamheter lyfte negativa konsekvenser av förändrade arbetssätt vilket resulterade i att vi nu gör flera insatser för ökat stöd och anpassning.
Jag pratar ofta om vikten av transparens och dialog med medarbetare, det är en nyckel för att lyckas med de komplexa problem vi har att hantera. Under 2025 kommer jag fortsätta att prioritera detta genom bland annat öppna möten där alla medarbetare är välkomna att ställa frågor och förstås via denna blogg. Du som läser bloggen kan kontakta mig via e-post (se kontaktuppgifter längst ned på denna sida).
Med fokus på patienter, medarbetare och arbetssätt ser jag fram emot 2025.
/ Sjukhusdirektör Boubou Hallberg
PS: En av de viktigaste händelserna under 2024 är det pausade införandet av Millennium. Jag återkommer till den frågan i ett blogginlägg framöver, det är förstås också en mycket viktig fråga under det kommande året.
Program Sahlgrenska Universitetssjukhuset 6.0
Sjukhusets omställningsaktiviteter samlas i ett program som stöttar upp och löper parallellt med ordinarie linjeorganisation. Sahlgrenska Universitetssjukhusets mål är att bli Europas ledande universitetssjukhus 2032. För att uppnå detta behöver sjukhuset samla och samordna pågående och kommande omställningsarbete i ett särskilt program - en tillfällig organisation och styrmodell som används vid komplexa verksamhetsförändringar.
I bloggen skriver jag om viktiga frågor för Sahlgrenska Universitetetssjukhuset och aktuella händelser som påverkar hälso- och sjukvården.
E-post: boubou.hallberg@vgregion.se
Läs mer: Sjukhusdirektören direkt