Fem konkreta exempel när hälso- och sjukvården kan lära av fordonsindustrin
Häromveckan deltog jag på seminariet A great day, på Lindholmen Science Park i Göteborg. Seminariet handlade om digitaliseringens kraft att möta och övervinna samhällsutmaningar inom områden som hälso- och sjukvård, hållbara transporter och regional utveckling.
På plats fanns representanter från olika branscher, exempelvis fordonsindustrin, telecom och IT. Strategisk samverkan och intersektoriellt lärande är viktigt för att utveckla framtidens hälso- och sjukvård.
Genom att samverka kan offentlig och privat sektor tillsammans utforska hur digitala lösningar kan användas för att skapa en mer hållbar och inkluderande framtid. Att korsbefrukta kunskaper mellan olika branscher leder till nya upptäckter och lösningar, och att korsbefrukta mellan branscher är ju en göteborgsk specialitet sedan länge. Inom hälso- och sjukvården har vi till exempel mycket att lära av fordonsindustrin. Här är fem konkreta exempel på det:
Artificiell Intelligens (AI): Fordonsindustrin har kommit långt inom AI, som bland annat används för att utveckla självkörande bilar och för att analysera stora mängder data. Inom hälso- och sjukvården används AI för att analysera patientdata, förutspå sjukdomsutbrott och förbättra diagnoser och behandlingar. Ett exempel där Sahlgrenska Universitetssjukhuset använder AI är inom strokekedjan.
Ny AI-app kortar vårdtider vid akut stroke | Sahlgrenskaliv
Lean-metodik: Fordonsindustrin är känd för sin lean-metodik som fokuserar på att förbättra effektiviteten. Inom hälso- och sjukvården använder vi liknande principer för att förbättra processer och minska väntetider för patienter. Neurokirurgen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är ett bra exempel.
Nya siffror – Sahlgrenska Universitetssjukhusets strokevård i världsklass | Sahlgrenskaliv
Automatisering och robotik: Fordonsindustrin har länge använt robotar för att förbättra precision och effektivitet i produktionen. Inom hälso- och sjukvården används exempelvis robotar för kirurgiska ingrepp, läkemedelsdistribution och andra repetitiva uppgifter, vilket kan minska fel och förbättra vårdkvaliteten.
Kvalitetskontroll och säkerhet: Inom vården har vi stora system för kvalitetssäkerhet, inte minst när det gäller patientsäkerheten. Inom fordonsindustrin finns strikta kvalitetskontrollsystem för att säkerställa att varje fordon uppfyller höga standarder.
Supply Chain Management: Fordonsindustrin är expert på att hantera komplexa leveranskedjor. Hälso- och sjukvården kan lära sig att bättre hantera leveranskedjor för att säkerställa att rätt material och läkemedel finns tillgängliga.
/Sjukhusdirektör Boubou Hallberg
I bloggen skriver jag om viktiga frågor för Sahlgrenska Universitetetssjukhuset och aktuella händelser som påverkar hälso- och sjukvården.
E-post: boubou.hallberg@vgregion.se
Läs mer: Sjukhusdirektören direkt