Ett år med fokus på medarbetare, patienter och arbetssätt

I september 2023 tillträdde jag som sjukhusdirektör för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ett uppdrag som gör mig stolt och ödmjuk. När jag blickar tillbaka på mitt första år känner jag tacksamhet över vad vi åstadkommit med fokus på patienter, medarbetare och arbetssätt. Det har varit intensivt och vi har tagit stora steg framåt på flera områden – för att erbjuda bättre vård till våra patienter.

Att vända den ekonomiska utvecklingen var en trovärdighetsfråga för förvaltningen när jag började och styrelsen antog vid sitt första möte hösten 2023 ett omfattande program med omedelbara strukturella åtgärder för ekonomi i balans. Bara i månaden augusti 2023 var underskottet 120 miljoner kronor. Sjukhusledningen satte upp gemensamma milstolpar för att vända utvecklingen. Den första handlade om att bryta kostnadsutvecklingen och det klarade vi under det sista kvartalet 2023. Den andra handlar om att ha ett månadsresultat i balans under hösten 2024, vi får se om vi når hela vägen om en månad – men på flera områden är milstolpen inom räckhåll. Den sista milstolpen handlar om att ha ekonomi i balans när vi går in i 2025, och vi arbetar hårt för att ge verksamheterna förutsättningar att klara den.

Hur har vi lyckats med detta på så kort tid? Det handlar förstås om en rad åtgärder, och hårt arbete i varje verksamhet, av chefer och medarbetare. Vi sjösatte ett handlingsprogram för ekonomi och verksamhet i balans, HEBSU, vi genomförde en omfattande översyn av stab och administration, ÖSA med syfte att dra ner på, eller sluta utföra, vissa arbetsuppgifter inom administration och ledning. På så sätt prioriterar vi resurserna till vård, forskning, utveckling och utbildning, det vill säga vår kärnverksamhet.

Nu har vi påbörjat arbetet i det sjukhusövergripande programmet Sahlgrenska Universitetssjukhuset 6.0, en tillfällig organisering som kommer vägleda oss genom transformation och omställning. Programmet stödjer den ordinarie linjeorganisationen i omställningsarbetet. Vi utvecklar Sahlgrenska Universitetssjukhuset för en hållbar framtid och siktet är inställt på 2032.

Jag vill tacka alla medarbetare på sjukhuset för arbetet under året som gått, det är en förmån att få arbeta tillsammans med er. Ser fram emot den fortsatta resan!

/Sjukhusdirektör Boubou Hallberg

  • 1 av 11

    Under våren presenterades vår strategi mot målet att bli Europas ledande universitetssjukhus 2032. För att nå målet fokuserar vi på våra medarbetare, patienter och arbetssätt. 

  • 2 av 11

    Transparens och dialog med medarbetare och chefer utgör en viktig del i mitt ledarskap. Under mitt första år har jag genomfört 12 öppna möten dit alla medarbetare på universitetssjukhuset är välkomna, 17 digitala chefsmöten och 6 frukostmöten för verksamhetschefer.  

  • 3 av 11

    Under inledningen av 2024 invigdes nya Högsbo närsjukhus, där Sahlgrenska Universitetssjukhuset har verksamhet.  

  • 4 av 11

    Nordens första barncentrum för ATMP invigdes i april på Drottning Silvias Barnsjukhus.  

  • 5 av 11

    Sahlgrenska Universitetssjukhuset klättrar på SYLF:s ranking av AT-utbildningen på sjukhusen i Sverige. Sjukhuset rankas fortsatt som det bästa universitetssjukhuset att göra AT-tjänst på. 

  • 6 av 11

    Intresset för universitetssjukhuset är stort, och under året har flera ministrar, partiledare och utländska delegationer besökt oss.  

  • 7 av 11

    Intresset för universitetssjukhuset är stort, och under året har flera ministrar, partiledare och utländska delegationer besökt oss. 

  • 8 av 11

    Före sommaren presenterades en rapport från SOM-institutet som visade att förtroendet för Sahlgrenska Universitetssjukhuset ökar, för första gången sedan pandemin.  

  • 9 av 11

    Under tidig höst sjösattes en sjukhusövergripande handlingsplan för ekonomi och verksamhet i balans. Sista kvartalet bröts kostnadsutvecklingen och vi nådde vår första milstolpe.

  • 10 av 11

    Sahlgrenska Universitetssjukhuset har tilldelats ytterligare tillstånd att bedriva Nationell högspecialiserad vård (NHV). 

  • 11 av 11

    I november lanserade vi Sahlgrenska Hemma, en satsning där fler patienter får vård hemma.

Några av de viktigaste milstolparna från året som gått

Mer vård

Trots hårda ekonomiska förutsättningar har vi lyckats öka vår produktivitet och genomfört fler operationer och behandlingar än tidigare år.

Framgångsrik forskning och innovation

Vi har intensifierat vårt fokus på forskning och vi rankas som bäst i landet på klinisk forskning i Vetenskapsrådets senaste utvärdering av den kliniska forskningens kvalitet.

Stärkt samverkan inom Life science

Vi har fördjupat vårt samarbete med akademi och näringsliv, bland annat genom vårt strategiska samarbetsavtal med AstraZeneca, vår täta samverkan med Chalmers, Sahlgrenska akademin och Göteborgs Universitet och initiativ som GoCo Health Innovation City. Dessa partnerskap är avgörande för att driva innovation och implementera nya behandlingsmetoder.

Ökat förtroende från allmänheten

Vi har sett en ökning i allmänhetens förtroende för sjukhuset, där våra medarbetares kompetens och bemötande lyfts fram i undersökningen som SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomfört. Det ger oss både stolthet och motivation att fortsätta förbättra vården.

Europas ledande universitetssjukhus 2032

Under våren presenterade vi strategin Europas ledande universitetssjukhus 2032. Tillsammans utvecklar vi Sahlgrenska Universitetssjukhuset för en hållbar framtid och vi ställer om hälso- och sjukvården med målet att vara Europas ledande universitetssjukhus 2032. Strategin har fokus på våra patienter, medarbetare och arbetssätt.

Kostnadseffektivisering

Vi har genomfört nödvändiga kostnadssänkningar utan att kompromissa med kvaliteten på vården, vi har tvärtom tagit emot fler patienter och klarat det uppdrag vi får av Västra Götalandsregionen.

Översyn av stab och administration

Genom att se över och optimera våra administrativa processer har vi frigjort resurser för vård och forskning, det vill säga vår kärnverksamhet, vilket har lett till effektivare arbetsflöden och kortare väntetider för våra patienter.

Mål för kompetensutveckling

Vi satsar på kompetensutveckling, och har fattat beslut om att minst 5 procent av arbetstiden ska användas för kompetensutveckling för alla medarbetare. Det är en viktig del i vår ambition att bli Europas ledande, och en del av vår strategi.

Sahlgrenska hemma och digital omställning

Med Sahlgrenska hemma, som lanserades i november, kopplar vi ett samlat grepp för sjukhusvård i hemmet. Sahlgrenska hemma tar avstamp i de verksamheter som redan idag erbjuder vård i hemmet – digitalt eller fysiskt – för att samla och utveckla konceptet. Målet är att fler patienter ska få vård hemma.

Invigning av Högsbo närsjukhus

Efter år av förberedelser och planering stod Högsbo närsjukhus klart i början av året och kunde därmed ta emot sina första patienter. Sahlgrenska Universitetssjukhuset som är en del av det sammanhålla hälso- och sjukvårdssystemet i Västra Götalandsregionen har verksamhet förlagd i Högsbo närsjukhus och samverkar tätt med Sjukhusen i väster som ansvarar för Högsbo.

Nordens första barncentrum för ATMP

Efter 40 år av stamcellstransplantationer tog Drottning Silvias barnsjukhus under året steget längre och öppnade ett centrum för gen- och cellterapier för barn. Med ATMP (Advanced Therapy Medicinal Products) kan man behandla eller bota sjukdomar genom att använda mänskliga celler, vävnader eller gener.  På Sahlgrenska Universitetssjukhuset finns sedan tidigare ett ATMP-centrum som samordnar de verksamheter som krävs för att sjukhuset ska vara rustat att ta sig an kliniska prövningar och registrerade ATMP.

Precisionsmedicin

Precisionsmedicin kommer vara en betydande del av framtidens sjukvård och erbjuder patienterna individuella, skräddarsydda utredningar och behandlingar. Med vårt precisionsmedicinska centrum står vi rustade för att möta denna utveckling vilket kommer vara till stor nytta för våra patienter.

Ökad internationalisering och internationellt samarbete

Under 2023 vårdade Sahlgrenska Universitetssjukhuset 140 internationella patienter, dubbelt så många som året innan. Ökningen är ingen slump utan resultatet av att vi ökar vårt internationella engagemang. Dessutom inledde Sahlgrenska Universitetssjukhuset förra året flera nya viktiga samarbeten med andra sjukhus i världen där samarbetsavtalet som tecknades med universitetssjukhuset i Bordeaux är ett exempel.

Det robusta universitetssjukhuset

I och med inträdet i Nato ställs nya krav på svensk hälso- och sjukvård och vi behöver rusta oss för att klara en masskadehändelse i en kris- och krigssituation. Vi har som Sveriges största sjukhus tidigt sett behovet av strategiska satsningar och samarbeten för att förbereda och stärka såväl sjukhusets som samhällets förmåga att hantera olika typer av kriser och katastrofer. Vi har ambition och kompetens att vara en ledande aktör och samverkanspartner när sjukvården transformeras och rustas för en ny säkerhetspolitisk verklighet.

Det här är bara några av de framgångar vi har uppnått under året. Tillsammans har vi lagt en stabil grund för framtiden och för att Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska fortsätta vara en ledande aktör inom vård och forskning.

I bloggen skriver jag om viktiga frågor för Sahlgrenska Universitetetssjukhuset och aktuella händelser som påverkar hälso- och sjukvården.

E-post: boubou.hallberg@vgregion.se

Läs mer: Sjukhusdirektören direkt