Klinisk forskning inom epilepsisjukvården
Inom Centrum för högspecialiserad epilepsisjukvård finns flera separata kliniska forskningsgrupper med olika inriktningar och med forskare från olika vårdprofessioner.
Centrum för högspecialiserad epilepsisjukvård ökar kvaliteten i omhändertagandet av såväl barn som vuxna epilepsipatienter med komplexa behov. Alla insatser och vård av barn och ungdomar anpassas efter deras och familjens behov och följer Barnkonventionens riktlinjer.
För information om epilepsikirurgisk behandling, vänlig se sidan om NHV (Epilepsikirurgisk utredning och behandling). Sahlgrenska Universitetssjukhuset erbjuder en samordnad vårdkedja som gör verksamheten tydlig såväl internt, som för patienter och externa remittenter. Efter remiss till oss görs en remissbedömning. Vi har regelbundna videokonferenser för vårdgivare som vi har ett etablerat samarbete med, både vad gäller barn och vuxna. Dessa kan resultera i rådgivning kring ytterligare utredning eller behandling som kan genomföras på hemorten alternativt att patienten kallas till ett besök hos epilepsispecialist på Centrum för högspecialiserad epilepsisjukvård.
Patienter som remitteras för avancerad utredning träffar en epilepsispecialist vid fysiskt besök eller via videolänk inom två månader från remissdatum. Både genetisk, neurometabol och immunologisk utredning kan bli aktuell. Ofta rekvireras tidigare utredningsmaterial, särskilt MR och EEG. Om patienten ska utredas kirurgiskt planeras för inneliggande video-EEG, bedömning av neuropsykolog, kompletterande MR och eventuellt ytterligare utredning med till exempel funktionell MR (fMRI), PET, lumbalpunktion, SPECT/SISCOM. Om patienten är bosatt utanför Västra Götalandsregionen krävs en betalningsförbindelse från hemregionen.
Den epilepsikirurgiska utredningen koordineras av epilepsikirurgi-koordinator för barn respektive vuxna. Under utredningens gång hålls fortlöpande multidisciplinära konferenser om ytterligare utredningssteg och eventuellt operationsbeslut. Ibland behövs en utredning med invasivt video-EEG innan operationsbeslut. Denna genomförs oftast som så kallad stereo-EEG, med elektroder som placeras i hjärnan via små borrhål. En sådan stereo-EEG-registrering kan ibland avslutas med termokoagulation, då man kan värmebehandla de områden där epilepsin bedöms ha sitt ursprung. En vårdplan upprättas och all utredning och behandling sker i samråd med patienten och/eller vårdnadshavare. Under hela processen hålls patienten informerad om risker och chanser till anfallsfrihet eller förbättring.