För dig som vårdgivare
Här finns samlad information som kan vara till hjälp för dig som vårdgivare. Längst ner på sidan hittar du länkar för mer information kring sällsynta hälsotillstånd samt resurser.
Att ge besked om en sällsynt diagnos
Omställningen till nära vård och den snabba utvecklingen av genetisk testning gör att vi idag ställer allt fler orsaksdiagnoser inom flera delar av sjukvården. Det gör att fler vårdgivare på olika vårdnivåer kommer att ge besked om en sällsynt diagnos. För vissa patienter eller deras närstående är det en lättnad att äntligen få ett svar på de symtom som de alternativt deras barn länge haft, för andra kan det komma som en chock.
Sällsyntheten medför en extra dimension
För många sällsynta diagnoser kan det vara svårt att ge en tydlig prognos vilket skapar en osäkerhet och otrygghet. Det finns inte alltid riktlinjer för behandling och uppföljning som du som vårdgivare kan utgå ifrån, dessutom saknas ofta lättförståelig information att erbjuda till patienten eller dess närstående.
Patienten som informationsbärare
Många gånger får patienten eller dess närstående vara informationsbärare mellan olika vårdgivare. Många vårdprocesser och patientflöden är inte anpassade för de patienter med sällsynta tillstånd som också har komplexa vårdbehov. Ofta finns få med samma diagnos vilket bidrar till en känsla av ensamhet som kan vara tung att bära. Till det kommer tankar kring ärftlighet, kan någon annan i familjen eller släkten drabbas och hur blir det om vi vill skaffa fler barn?
Genetisk testning
På sidan om genetisk testning finns generell information som kan vara av värde även för dig som vårdgivare. I Västra Götalandsregionen är det behandlande och utredande läkare som bekostar undersökningar som görs och därmed även den genetiska analysen om syftet är att fastställa diagnos. Klinisk genetik kan konsulteras för råd om vilken utredning som rekommenderas. Genetisk testning kan beroende på sjukdomstillstånd och symptombild vara aktuell inom alla vårdnivåer, från primärvård till högspecialiserade enheter.
Bekräftas genetisk sjukdom/tillstånd, eller om det redan finns en bekräftad sjukdom i familjen, kan patienten eller familjen remitteras till Klinisk genetik för genetisk vägledning inför familjebildning alternativt släktutredning. Även presymptomatisk testning hanteras oftast via Klinisk genetik. Under pågående graviditet är det alltid bra att omgående kontakta Klinisk genetik för samråd om man som vårdgivare har frågor.
Information och resurser
Det är viktigt att du som vårdgivare är lyhörd, fångar upp och stödjer patient och närstående i sökandet efter information, stödfunktioner och samordning av vårdkontakter. Till din hjälp finns nedanstående länkar och stödverksamheter. Du är även välkommen att kontakta CSD Väst för vägledning kring till exempel diagnosinformation, expertteam/resurspersoner, patientnätverk eller stödfunktioner.
Information om sällsynta hälsotillstånd
- Socialstyrelsens kunskapsdatabas om sällsynta hälsotillstånd
Kunskapsdatabasen innehåller information på svenska om fler än 300 olika sällsynta hälsotillstånd. - Orphanet
En global referensportal med information om sällsynta diagnoser, specialister, laboratorieanalyser, forskningsprojekt, kliniska studier, läkemedel och patientorganisationer. - Gene Reviews
Beskriver närmre 1000 olika diagnoser på medicinsk engelska. - Medline Plus
National Library of medicine som är en del av National Institutes of health (NIH) och har lättförståelig information på engelska om sällsynta sjukdomar/tillstånd. - OrphanAnasthesia
Narkosrekommendationer för patienter med sällsynta hälsotillstånd. - Ågrenskas dokumentationer om sällsynta hälsotillstånd från familje- och vuxenvistelser
- Diagnosbeskrivningar från Mun-H-Center om orofacial funktion
- Unique
Unique är en internationell organisation som har tagit fram information på engelska om specifika kromosomavvikelser och vissa genförändringar (översättningar finns även till ett antal andra språk). - European Reference Networks (ERN)
Länk till de 24 olika referensnätverken om sällsynta diagnoser med information om sjukdomar, vårdgivare och riktlinjer.
Resurser
- Centrum för sällsynta diagnoser (CSD) Väst
- Centrum för sällsynta diagnoser (CSD) i samverkan
Gemensam webbplats för landets alla sjukvårdsregionala centrum. - Expertteam - Centrum för sällsynta diagnoser Väst
- Expertteam och expertresurser i Sverige - CSD i samverkan
- För vårdprofession inom Västra Götalandsregionen och norra Halland kan dagjour på Klinisk genetik Sahlgrenska Universitetssjukhuset nås via växel: 031-342 10 00
- Informationscentrum för sällsynta hälsotillstånd
- Ågrenska