Patientlagen är tydlig vad gäller patienters rätt till delaktighet, informerade beslut och uppföljning av behandling. Det finns fortfarande mycket kvar att göra inom alla de områdena.
Då medellivsslängen ökar blir kroniska tillstånd vanligare. Ny syn på hälsa handlar då om att leva med så bibehållen funktionsnivå och så god livskvalitet som möjligt, trots sjukdom. Patienters liv pågår till största delen utanför sjukvården, och patienten borde ses som den självklara "experten" på sitt eget liv, sin egen hälsa och vad man har för preferenser i behandling.
Olika lösningar och projekt för att stödja patienter i behandling har genererat lärdomar och nytta, en utmaning har dock varit att få till stöd i patientmötet. Ett stöd under mötet kan bidra med delaktighet, informerade beslut och systematisk uppföljning tillsammans under besök. Lärdomarna ledde till att vi ställt om siktet och hittade Dialog+, ett väl avgränsat teknikstöd med tillhörande samtalsmetodik som har potential att fylla en ansenlig del av det initialt identifierade behovet.
Dialog+ har utvecklats, testats och använts under ett flertal år inom psykiatrin i östra London med mycket goda resultat. Med stöd av upphovsmännen och i samarbete mellan vård, patient- och närståendeföreningar samt forskare har nu Dialog+ översatts och anpassats till svensk psykiatri. Samtalsmetodik med teknikstöd som underlättar samskapandet av hälsa har vi säkert bara sett början av. Sjukvården har en förändringsresa framför sig, där patientens engagemang och expertis behöver få mer utrymme. Vi klarar oss inte utan patienterna när vi ska skapa god vård.