Specialisten svarar: AHA och BHA-syror i hudkrämer – funkar de?
AHA- och BHA-syror är två ingredienser som finns i många olika typer av hudkrämer och som blivit allt mer populära. De sägs bland annat snabba på cellförnyelsen och exfoliera huden samt minska antalet rynkor. Men gör de egentligen någon nytta? Vi frågade en av Sahlgrenska Universitetssjukhusets överkemister Lina Hagvall.
AHA- och BHA-syror är exempel på syror som är vanligt förekommande i hudvård. AHA- och BHA är samlingsnamn för en mängd olika syror som exempelvis mjölksyra, glykolsyra och salicylsyra.
Vad gör AHA och BHA-syror med huden egentligen?
- Både AHA och BHA-syror är just precis syror, och syror är frätande. Lägger man syror på huden fräter man bort en del av kroppens yttersta hudlager, hornlagret, vilket man kan tolka som en typ av exfoliering. Det är inte farligt i små doser, men gör egentligen ingen större nytta för huden mer än att den kan kännas extra len ett tag, säger Lina Hagvall.
Kan syrorna minska antalet rynkor i huden?
- Nej det kan de inte. Processen som påverkar hur mycket rynkor vi får beror dels på genetiska faktorer och dels yttre faktorer som rökning och solning. Däremot kan rynkorna framstå som mindre. Det beror på att huden i ansiktet kan svullna när man tillför en eller flera syror via en hudkräm vilket kan göra att rynkorna slätas ut en aning.
Kan syrorna påverka hudens cellförnyelse då?
- Nej, det kan de inte. Cellförnyelseprocessen pågår inte i hudens yttre hornlager där man applicerar krämen utan mycket längre ner i huden, i gränsen mellan hudlagren dermis och epidermis, dit hudkrämer inte når. Däremot kan krämer med AHA- och BHA-syror göra att man känner sig lite fräschare och att man får lite rosigare färg i huden. Det beror på att man kommer närmre hudens blodkärl, när en del av det yttersta hornlagret frätt bort.
Kan det vara farligt att ha hudkrämer som innehåller AHA och BHA-syror?
Syrorna i sig är inte farliga för huden i små mängder. Det som däremot inte är så bra är att syrorna bidrar till att fräta bort kroppens översta skyddande hudlager vilket är vår naturliga solskyddsfaktor. Solar man efter att ha använt en hudkräm innehållandes syror är man extra känslig för solen till exempel.