Moduler och undervisningsveckor
Utbildningsprogrammet innefattar ämnesområden inom beredskap och medicinsk insatsledning i kris och katastrof. Vi går igenom katastrofmedicinsk teori med behandlingsåtgärder, prioriteringar och principer. Uppbyggnaden speglar den inriktning som Socialstyrelsen utsåg i sin redovisning av regeringsuppdraget S2021/02922: "Nationella utbildnings-och övningsplaner för katastrofmedicinsk beredskap och civilt försvar samt nationell samordning av utbildning och övning".
Kursen omfattar totalt 6 veckor och är uppdelad i 2 moduler organiserade kring temadagar om olika ämnen. Det finns en genomgående röd tråd och deltagande under samtliga/flesta moment är viktigt för att få med sig en helhet. Målsättningen är att deltagarna efter kursen fortsätter att arbeta med förbättring av beredskapen på sina hemkliniker och återkopplar de nya kunskaperna till sin specifika verksamhet. Ett alumniprogram för fortsatt nätverkande och spridning av kunskaper och erfarenheter inom deltagargruppen är utformat med kontinuerliga träffar efter kursens avslut.
Modul 1 pågår under 3 veckor. Föreläsningar varvas med workshops och mindre övningar. Föreläsningarna intar en interaktiv karaktär med diskussioner och samtal som essentiella inslag. Beredskapens lagrum i fred- och krigstid behandlas liksom sjukvårdens organisation och ledning, från lokal nivå till nationell och global nivå. Stabsarbete, internationell humanitär rätt, kriskommunikation, etik samt samverkan med myndigheter och andra relevanta aktörer för totalförsvaret är flera inspel under modulens gång.
I modul 2 fortsätter del undervisning i föreläsningsform men fokuset förflyttas mot praktiska färdigheter och övning som ska ge beslutsförmågor. Vi fokuserar bland annat på smittskydd och infektionsmedicin, traumatologi, CBRNE, forskning och utveckling. Vi kommer även göra studiebesök till centrala aktörer inom beredskapsorganisationen. Modul 2 avslutas med en stor samverkansövning i masskadehantering där simuleringsverktyget MACSIM används och där deltagarna utbildas till certifierade VGR-instruktörer.
Undervisningsveckor
Modul 1 2025
Vecka 40
Vecka 45
Vecka 49
Modul 2 2026
Vecka 4
Vecka 9
Vecka 13