Nationell nätverksträff stärker samverkan inom ATMP
Hur ska vi förbättra hanteringen och införandet av avancerade terapier (ATMP) i svensk hälso- och sjukvård? Det var en av frågorna som diskuterades i september på den tredje nationella nätverksträffen för ATMP som ägde rum på GoCo Health Innovation City i Mölndal.
Nätverksträffen samlade olika professioner som arbetar operativt med hanteringen av ATMP vid Sveriges sju universitetssjukhusregioner.
– ATMP utgör en väldigt liten del av vårt arbete, särskilt i jämförelse med många av de andra som är här idag. Jag och min kollega är här för att lyssna och lära oss mer om ATMP, säger Kristina Mitz från Umeå som arbetar på läkemedelsenheten vid Region Västerbotten.
10 miljoner till kompetensutveckling inom ATMP i Västsverige
Sahlgrenska ATMP-centrum presenterade sin verksamhet, Kristina Levan föreståndare på Sahlgrenska ATMP-centrum berättade om den stora satsningen på kompetensutveckling inom avancerade terapier (ATMP) i Västsverige som precis startat. Det är ett samverkansprojekt mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Gothia Forum och CCRM Nordic, med stöd av Sahlgrenska Science Park. Projektet som har en budget på över 10 miljoner kronor, syftar till att under två år etablera och skapa utbildningar och genomföra kompetenshöjande aktiviteter för att utbilda hälso- och sjukvårdspersonal inom Västra Götalandsregionen som kommer i kontakt med ATMP.
Den årliga nätverkstäffen är en viktig plattform för att stärka samarbetet, en av de inbjudna deltagarna var Lisa-Mari Mörk utredare på enheten Nationellt Donationscentrum på Socialstyrelsen som arbetar med cell- och vävnadstransplantationer.
– Jag är här för att lyssna in vad som händer i ATMP världen och särskilt nu med tanke på den nya EU-förordning om humanbiologiskt material även kallat SoHO, Substances of Human Origin som trädde i kraft i somras. Eftersom celltransplantation är väldigt närliggande av mycket som det vi pratat om här idag så ligger det i Socialstyrelsens intresse att veta vad som händer och vad som är på gång inom ATMP.
Sverige hämtar inspiration från Storbritanniens ATMP-erfarenheter
Under nätverksträffen bjöds externa aktörer in för att dela sina erfarenheter och presentera sina verksamheter. Bland de inbjudna fanns CCRM Nordic, med sitt säte på GoCo i Mölndal, som är en nationell infrastruktur för utveckling och tillverkning av ATMP.
Representanter från NHS England deltog via länk och delade med sig av sina erfarenheter kring implementeringen och tillgängliggörandet av marknadsgodkända ATMP-läkemedel. Storbritannien ses som en förebild eftersom de har etablerade strukturer och en nationellt styrd sjukvård, vilket möjliggör en enhetlig och effektiv hantering av ATMP-produkter. Denna internationella inspiration stärker behovet av samarbete på hemmaplan.
– Nu är viktigt att vi bygger vidare på de relationer och nätverk som vi har skapat. Genom att dela med oss av våra erfarenheter och kunskaper, och känna frihet att ställa frågor till varandra, kan vi tillsammans skapa en mer effektiv och kvalificerad vård för patienterna i Sverige. För mig är det tydligt att vi måste samarbeta framåt tillsammans, och jag tror att det är det som kommer vara vår styrka, avslutar Kristina Levan föreståndare på Sahlgrenska ATMP-centrum.
Fakta Sahlgrenska ATMP-centrum
Sahlgrenska ATMP-centrum är en central funktion vid Sahlgrenska universitetssjukhuset med en samordnande roll inom hälso- och sjukvården och samarbetar både med industri och akademi.
Sahlgrenskas ATMP-centrum ger stöd till forskare och produktutvecklare i ATMP-specifika frågor rörande regelverk, processer, ansökningar och tillstånd för klinisk forskning samt utvärdering och samverkan.
Här finns möjligheter till samverkan och samarbeten med andra intressenter i ekosystemet.
- Stötta kliniska prövningar (akademiska och industrisponsrade)
- Rådgivning kring produktutveckling
- Rådgivning kring klinisk forskning (regelverk, forskningsfinansiering, hälsoekonomi)
- Stöd vid ansökningar till läkemedelsverket och etikprövningsmyndigheten
- Projektledningsstöd
Sahlgrenska ATMP-centrum bildades 2020 och under 2024 invigdes Nordens första centrum för gen- och cellterapier för barn på Drottning Silvias barnsjukhus, som är en del av Sahlgrenska ATMP-centrum.
Kontakta oss på su.atmpcenter@vgregion.se