Framtiden inom ATMP – Hur utvecklar vi samarbetet för att lyckas med implementeringen?
Vad krävs för att möta framtidens nya behandlingar? Den frågan var central under den fjärde nätverksträffen för Sahlgrenskas ATMP-centrum, där framtidens terapier stod i fokus. Deltagare från akademi, hälso- och sjukvård, näringsliv och Västra Götalandsregionen (VGR) samlades för att diskutera hur man kan skapa förutsättningar för att avancerade terapier ska bli en naturlig del av morgondagens vård.
– Avancerade terapier handlar om att ge patienter en möjlighet till behandling när andra alternativ saknas. För oss innebär det att skapa förutsättningar för att göra dessa terapier tillgängliga så snabbt som möjligt. Samarbetet med industrin spelar en avgörande roll för att kunna implementera nya läkemedel och behandlingar på ett effektivt sätt, säger Kristina Levan, föreståndare på Sahlgrenska ATMP-centrum.
Enad front för att öka tillgången till avancerade terapier i Sverige
Under nätverksträffen talade Daniel Ågren, ansvarig för precisionsmedicin på Roche, om vikten av att få till en bättre samverkan mellan akademin, industrin samt hälso- och sjukvården för att öka antalet kliniska prövningar i Sverige.
-Det viktigaste just nu är att fokusera på att genomföra de kliniska prövningarna som pågår på ett framgångsrikt sätt så att de kan lyftas fram som goda exempel till företagens globala forskningsavdelningar.
Från industrins perspektiv ser Daniel ett behov av att samarbeta mer mellan regionerna, samt lyfta Sveriges styrkor på globala arenor genom att till exempel synas på internationella kongresser.
– Vi måste ha nationella nätverk och starka samarbeten som inkluderar hela landet. Ett större upptagningsområde för patienter gör oss mer attraktiva internationellt. Danmark är ett bra exempel där starka nätverk har bidragit till att attrahera fler kliniska studier, säger Daniel Ågren.
Utmaningen med höga kostnader för ATMP-behandlingar diskuterades och nya betalningsmodeller som en av lösningarna till det. Frågan om sjukhusen skulle kunna tillverka läkemedlen själva togs upp, det skulle kunna minska kostnaderna, men samtidigt kräva både teknisk kapacitet och ekonomiska resurser. Vidare betonades vikten av att bygga upp den nödvändiga kompetensen som behövs för att hantera ATMP inom sjukhuset.
Kristina Levan understryker vikten av att stärka genoförande kapaciteten för kliniska prövningar med ATMP och Sahlgrenska Universitetssjukhuset ser det som är ett prioriterat område.
– För att förbereda sjukvården på att ta emot och implementera nya terapier är det avgörande att vi parallellt med att skapa förutsättningar för implementering av rekommenderade läkemedel också arbetar med att öka antalet kliniska prövningar. Det ger sjukvården möjlighet att bygga erfarenhet och att på ett effektivt sätt tillgängliggöra framtida behandlingar, avslutar Kristina Levan