Aktuellt ATMP

  • Christian Andersson blir ny föreståndare för ATMP centrum 17 mars

    Christian Andersson tillträder som ny föreståndare för ATMP centrum 17 mars efter Kristina Levan. Christian har en lång bakgrund inom avancerade terapiläkemedel inom både forskning och processutveckling.

  • Stärker ATMP-kompetensen i Västsverige

    Västsveriges blomstrande life science-sektor har tilldelats ett bidrag på 16,3 miljoner kronor från Europeiska regionala utvecklingsfonden (via Tillväxtverket) och Västra Götalandsregionen (VGR) för att stärka kompetensen inom avancerade terapiläkemedel (ATMP).

  • Västsverige tar djärvt steg för att överbrygga kompetensgapet inom ATMP med ny strategisk färdplan

    Sverige siktar på att bli världsledande inom läkemedel för avancerad terapi (ATMP) år 2030. En nyligen publicerad rapport, "Addressing the ATMP competency gap: A cross-sectoral roadmap for West Sweden", beskriver en omfattande plan för att bygga upp de specialiserade färdigheter som krävs för att utveckla detta snabbt föränderliga område.

  • Framtiden inom ATMP – Hur utvecklar vi samarbetet för att lyckas med implementeringen?

    Vad krävs för att möta framtidens nya behandlingar? Den frågan var central under den fjärde nätverksträffen för Sahlgrenskas ATMP-centrum, där framtidens terapier stod i fokus. Deltagare från akademi, hälso- och sjukvård, näringsliv och Västra Götalandsregionen (VGR) samlades för att diskutera hur man kan skapa förutsättningar för att avancerade terapier ska bli en naturlig del av morgondagens vård.

  • ATMP Sweden: Så mycket har landskapet växt

    – Ekosystemet skiljer sig väldigt mycket jämfört med för fem år sedan, säger Kristina Levan, föreståndare för Sahlgrenskas ATMP-centrum och ordförande i den nationella samordningsgruppen för ATMP-frågor, när medlemsföreningen ATMP Sweden nu släpper en rapport om utvecklingen sedan 2018.

  • Inspelning av seminarium: Implementering av precisionsmedicin – en hälsoekonomisk utmaning

    Den 25 september anordnades seminariet "Implementering av precisionsmedicin i hälso- och sjukvården – har vi råd att låta bli?", där representanter från Västra Götalandsregionen, hälso- och sjukvården och näringslivet samlades för att diskutera hälsoekonomiska aspekter av precisionsmedicin*.

  • Sahlgrenska Science Park och partners säkrar finansiering för kompetensutvecklingsprojekt kopplat till framtidens läkemedel

    Sahlgrenska Science Park i samarbete med Västra Götalandsregionen, ATMP-centrum och Gothia Forum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt CCRM Nordic kan stolt meddela att projektet ”Kompetensutveckling för ATMP” har beviljats bidrag från Europeiska Socialfonden. Projektet, med en total budget på 10,4 miljoner kronor, inkluderar medfinansiering från Miljö- och regionutvecklingsnämnden vid Västra Götalandsregionen.

  • Inspelning av symposium om gen- och cellterapier för barn

    Den 25 april invigdes nordens första centrum för gen- och cellterapier för barn på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

  • Nordens första barncentrum för ATMP invigdes på Drottning Silvias barnsjukhus

    Efter 40 år av stamcellstransplantationer tar Drottning Silvias barnsjukhus steget längre och öppnar ett centrum för gen- och cellterapier för barn. Representanter från sjukhuset, akademin och läkemedelsföretag berättade om utveckling, forskning, resultat och framtid under ett symposium om ATMP barn.

  • Hallå där Thorsteinn Gunnarsson!

    Du är verksamhetschef för Barncancercentrum och även ansvarig för centrum för gen- och cellterapier som invigdes den 25 april på Drottning Silvias Barnsjukhus.

  • ATMP-studie på svårläkta bensår - Clinical Trial Center på SU först ut i Sverige

    Clinical Trial Center, Centrum för klinisk prövning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, har startat sin första ATMP-studie. I studien, som är ett samarbete med hudkliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och det svenska företag som tar fram medicinen, ska man ta reda på om en ny typ av cellterapi kan behandla svårläkta venösa bensår, sår som det idag inte finns någon effektiv behandling för. Nu har studien tagit in sin första studiedeltagare.

  • Tio miljoner till studie av ny metod för cellterapi

    En maskin som automatiskt massproducerar rätt sorts vita blodkroppar. En miljard av dessa T-celler sprutas sedan in i en tumör i levern. Lars Ny och hans forskarteam får nu tio miljoner av Cancerfonden för att ta cellterapi till en ny nivå.

  • ”ATMP ska vara lika självklar som bilindustrin”

    Avancerade terapier, ATMP, är något som håller på att revolutionera möjligheterna att behandla allvarliga sjukdomar. ATMP bidrar till att längre behandlingar kan ersättas av engångsbehandlingar samt möjligheten att bota sjukdomar som vi idag inte kan bota. Göteborg ligger redan i framkant, men satsar nu ännu mer när sjukvården och akademin stärker sitt samarbete.

  • Aktörer samlas för att stärka ATMP i Västsverige

    Hur ska akademin, hälso- och sjukvården och näringslivet samarbeta för att förbättra möjligheterna till utveckling av ATMP i Västsverige? Vad betyder det för patienterna i Västra Götaland? Det var några av de frågor som diskuterades när Sahlgrenskas ATMP-centrum bjöd in till ännu en av de uppskattade nätverksträffarna i november.

  • Samlat engagemang för fler kliniska studier inom ATMP till Sverige och Västra Götaland

    Hur ska vi rusta oss för att få fler kliniska studier inom ATMP till Sverige och Västra Götaland? Det var en av de frågor som samlade representanter från akademi, industri, hälso- och sjukvård när Sahlgrenskas ATMP-centrum bjöd in till en nätverksträff i februari.

  • Cellterapi för ögonmelanom – nu på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

    Den första behandlingen med ett cellbaserat läkemedel har nu genomförts på en patient med ögonmelanom i Västsverige. Behandlingen genomfördes i en fas 1-studie vid Sahlgrenska Comprehensive Cancer Centre.

  • Innovationskluster för ATMP hamnar i Mölndal

    Ett nationellt innovationskluster för att utveckla avancerade terapier har nu fått medel från Vinnova att utvecklas på GoCo i Mölndal.

  • Först ut i Sverige med genterapi för ögonsjukdom

    I veckan genomfördes en unik genterapibehandling på Sahlgrenska Universitetssjukhuset då man som första sjukhus i Sverige behandlade en patient med en godkänd genterapi mot synförlust. Behandlingen är ett exempel på hur avancerade terapiläkemedel kan göra stor skillnad för patienter med allt från ärftliga sjukdomar till cancer.


Innehållet kunde inte laddas