Vårdgivare med erfarenhet av psykisk ohälsa ger hopp
PEER (Personlig Egen Erfaren Resurs) Support är professionella kamratstödjare, en ny yrkesroll inom vård och omsorg. Dessa kamratstödjare har personlig erfarenhet av psykisk ohälsa. Sedan augusti 2016 finns det fyra PEER Supporters anställda vid heldygnsvården på Psykiatri Psykos avdelningar vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal.
– Jag går mycket promenader med, går ärenden för, men ofta blir det spontana samtal med patienterna, säger Kjell Holmgren, som varit Peer Supporter en tid i Mölndal.
Helen Johansson är en mer nyanställd PEER Supporter också hon i Mölndal. Helen gick utbildningen till kamratstödjare 2017 .
Båda arbetar halvtid och tycker det ger en balans mellan arbete och återhämtning som hjälper dem att hålla sig friska.
Helens erfarenhet av ångest och psykos gör att hon lättare knyter an till patienterna. Hon lyssnar på de inneliggande i vården och växer av tilliten från dessa människor som vill dela med sig av sina livshistorier.
PEER Support ger hopp i vården
Att både Kjell och Helen har jobb inom psykosvården samtidigt som de har sin erfarenhet av psykisk ohälsa ger hopp till de inneliggande. Det hjälper vårdtagarna att sikta på att komma tillbaka till en tillvaro med jobb, bostad och vänner.
– Min specialitet är att vara duktig på att söka upp de hjälpbehövande i heldygnsvården som inte gör så mycket väsen av sig, säger Helen. Många utåtriktade patienter ringer t.ex. på receptionsklockan hela tiden. Jag märker dem som flera gånger bara närmar sig receptionen men sedan går tillbaka utan att ha tagit kontakt. Ofta är de senare i behov av hjälp men har inte lika lätt för att be om detta.
En avslappnad omgivning läkande
På tisdagar och fredagar träffar Peer Supportrarna patienter i heldygnsvården i PEER Support-rummet som ligger en trappa ned under slutenvården vid Mölndals sjukhus. Rummet är populärt hos de flesta av dem som vårdas. I rummet bakar, målar, pysslar, spelar eller utövar patienterna musik eller sysslar med lite allt möjligt med stöd av PEER supportrarna.
– När en person som vårdas kommer dit första gången säger de nästan ingenting och är ointresserade av allt. Men snart börjar de aktivera sig och prata med människan bredvid, säger Kjell.
Att komma från en sluten vårdmiljö till den mer avslappnade omgivningen i PEER Support-rummet gör att många patienter kommer mer till sin rätt.
Som en del av ordinarie personal
Kjell och Helen känner att de blir alltmer accepterade som delar av den ordinarie arbetsstyrkan av all personal utan egen erfarenhet. Men nya vikarier och studenter känner inte alltid till vad PEER Support är. Då får kamratstödjarna förklara också för den nya personalen.
– I framtiden skulle vår roll kunna utvecklas mer till att bygga broar som stöd för patienten när den lämnar heldygnsvården för att uppsöka öppenvården, säger Kjell och Helen.
– Jag följde med en patient till hens första besök i öppenvården, säger Helen. Hen tyckte det var jätteskönt.
Viktigt bryta social isolering
Om patienterna inte lyckas bryta sin sociala isolering hemma, så finns stor risk att de snart är tillbaka i heldygnsvården.
– Kan vi kamratstödjare få patienterna att bli tryggare i sin vardag, så kan det spara patienterna och anhöriga betydande lidande och samhället mycket pengar, säger Kjell.
Ibland låter PEER supportrarna patienterna ställa lite frågor om öppenvården medan de är inlagda i heldygnsvården. Detta lilla gör att tillvaron i den väntande, ordinarie vardagen genast blir mer normal och trygg för patienten.
Text: Oskar Brandt