Ekonomiska fondmedel – en ibland outnyttjad möjlighet
Personer med psykossjukdom är utöver sin sjukdom ofta ekonomiskt utsatta. Men det finns möjlighet att söka medel från fonder till särskilda ändamål till en patient; oftast efter en behovsutredning. Det kan röra sig om nya kläder, något nytt husgeråd, en resa till en släktning eller något annat. Vi har talat med kuratorerna Yvonne Holm och Åsa Boman på Nå Ut-teamet som beskriver hur de kan hjälpa mottagningens patienter att söka fondmedel.
Personer har genom tiderna skänkt pengar till välgörande ändamål. Pengarna har samlats i fonder. Varje fond hjälper till med vissa behov för vissa, särskilda målgrupper enligt regler som kallas för statuter.
Den nyfikne kan googla, söka på Göteborgs stads hemsida, gå till biblioteket och låna böcker med listor över fonder att söka. Det finns också företag som hjälper till att söka men dessa kan vara dyra.
Är du patient, så kontakta en kurator på din mottagning inom Psykiatri Psykos och fråga om du kan få hjälp med att söka fondmedel. Har inte din mottagning möjlighet att hjälpa, kan de ofta hänvisa till kyrkor eller diakoner som hjälper till med fondansökningar.
Ansökan börjar med en behovsutredning
Patienter kan få hjälp med att ansöka till fonder om de uppfyller kriterierna enligt en ekonomisk behovsutredning. Ofta skall den som söker bara ha 4-5000 SEK kvar per månad efter att mat, vatten och el är betalt. Andra fonder säger att den sökande inte skall tjäna mer än 140 000 om året. Gränsfall finns alltid. Särskilt den som tar emot socialt försörjningsstöd kan lättare omfattas av fondernas stöd. Får en sådan patient fondmedel, så minskar det inte försörjningsstödet. Därför gör kuratorerna en utredning av den sökandes ekonomi innan ansökan skickas in till en passande fond.
– Till denna kan den sökande behöva lämna in senaste deklarationen, i vissa fall personbevis och liknande, säger kuratorn Yvonne Holm.
Vissa utvalda fonder ligger i fokus
Eftersom det tar tid att ha koll på olika fonder, har Nå Ut-teamet fokuserat på fem – sex av de viktigaste, men kan ibland söka efter någon specialfond.
– Vi hjälpte en patient som var sjuksköterska att söka ur en speciell fond för sjuksköterskor, så att hon fick råd med sin arbetsträning, berättar kuratorn Åsa Boman.
Vissa fonder tillåter till och med att den sökande har något litet sparbelopp. Det är viktigt att läsa på villkoren som varierar för var enskild fond.
Man kan inte söka fondmedel för skulder. I sådana fall hänvisar Nå Ut-teamet istället den sökande till kommunens budget- och skuldrådgivning.
En viss väntetid innan eventuell utbetalning
Det är inte kuratorerna som avgör vem som får en fond, utan
det är fondens förvaltare som avgör vem som kan få ekonomiska medel. Det kan ta några veckor till några månader från att en ansökan skickas in, tills den först förhoppningsvis beviljas och sedan betalas ut. Oftast går det bara att söka under våren och hösten och inte under sommaren.
Om man uppbär försörjningsstöd och får en oväntad utbetalning utan avsändare, bör man försöka komma ihåg om man har skickat iväg en fondansökan. Då kan man fråga kuratorerna som hjälpt till med ansökan om de fått besked om den beviljats. I sådana fall kan man meddela socialkontoret att denna inkomst inte skall räknas av försörjningsstödet eftersom det rör sig om ett fondmedel.
Underskrift av kurator nödvändig
För vissa fonder, särskilt de som Nå Ut-teamet valt att fokusera på, behövs en underskrift av en kurator till stöd för ansökan. Men det finns också en mängd fonder och stipendier i världen som hjälpbehövande kan söka själva.
– När jag studerade, sökte en medstudent en ensamstående mamma, och fick pengar ur en fond vars målgrupp hon passade in i, säger Åsa Boman.
Oftast hjälper fonderna för något speciellt ändamål. De hjälper inte för bara rent generellt utan det måste handla om något man behöver köpa men inte har råd till.
Är du patient och vill veta mer så ta kontakt med kuratorn på din mottagning inom Psykiatri Psykos. Har inte din mottagning möjlighet att hjälpa, kan de ofta hänvisa till kyrkor eller diakoner som hjälper till med fondansökningar.
Text: Oskar Brandt, informatör vid Psykiatrisk Utredningsmottagning, Sahlgrenska Universitetssjukhuset