Aktivitetsarmband för ökad fysisk aktivitet
Psykosmottagningen Mölndal är den fösta öppenvårdsmottagning inom Psykiatri Psykos som erbjuder sina patienter aktivitetsarmband från FitBit. Syftet med projektet är att se om de patienter som använder armbanden kan bli mer fysiskt aktiva på dagarna med hjälp av dem.
Initiativet till projektet med aktivitetsarmband kommer från klinikens psykolog Ulla Karilampi. Psykosmottagningen fick 30 aktivitetsarmband sponsrade av Schizofreniförbundet. En testgrupp av patienter fick de första armbanden våren 2017. Armbanden mäter många funktioner som bland annat steg, energiförbrukning, hur långt bäraren gått, pulsen och det reagerar om du går mindre än 250 steg/h.
Tekniska utmaningar att övervinna
En av utmaningarna i projektet är att alla patienter inte har en smartphone. Helst ska man ha en sådan för att armbandet ska fungera optimalt. De som saknar en sådan telefon får koppla sig mot en iPad på Psykosmottagningen Mölndal.
– Uppkopplingen mot iPaden fungerar inte optimalt för det blir svårt med att uppdatera alla armband tillräckligt ofta så att de ska kunna fungera som de ska, säger Catharina Jedenius, sektionsledare och skötare vid Psykosmottagningen Mölndal. Det underlättar om patienterna har en dator hemma också för att kunna ladda armbandet.
Patienterna använder FitBit-armbandet på olika sätt. Vissa använder det hela tiden och kollar inte bara antal steg utan sömnkvalitet, för avslappningsövningar eller som tidtagarur också till exempel.
Uppnåeligt mål viktigt
Varje enskild användare kan ställa in armbandet på hur många steg som skall vara dagsmålet. När man nått sitt individuella mål, som kan vara 10 000 steg/dag, så vibrerar armbandet och visar ett "fyrverkeri" på skärmen.
– Det viktiga är att målet går att uppnå. Vissa har mål på 5000, 7000 och en på 20 000 steg/dag. En patient som först sade att han aldrig skulle klara 10 000 steg, går nu detta varje dag.
Armbanden som patienterna får är inte vattentåliga så de kan inte användas under dusch eller bad, men annars är det lämpligast att brukaren sätter på sig armbandet när hen går upp på morgonen.
En del av patienterna har mycket lättare för tekniken i FitBit:en än personalen och vissa patienter blir stressade av registreringen av deras aktivitet.
– Då försöker vi personal uppmuntra patienterna med att även det lilla man gör gör skillnad när det gäller att röra på sig under dagen.
Nödvändigt att hålla motivationen levande
Motivationen kan tryta för många, även personal, när nyhetens behag väl lagt sig. Därför har psykosmottagningen träffar en gång/månad. Då utvärderar personalen, bland annat en fysioterapeut, tillsammans med patienterna hur den fysiska aktiviteten med armbandet gått. Vilka hinder har patienterna stött på? Har någon satt upp nya mål? Det finns också olika teman på mötena som patienterna har varit med och planerat.
– Vi kan t.ex. tipsa patienterna om hur de förbättrar sin sömnkvalitet.
Många brukare tycker att erfarenheterna som byts på månadsmötena hjälper dem att hålla uppe motivationen och fortsätta med aktivitetsarmbandet.
Armbanden kostar inget för patienterna och de som är med i projektet tillräckligt länge får behålla armbandet. Projektet verkar ha fått patienter och personal att röra sig mer och båda grupperna att lära sig ny teknik.
Nästa steg blir för Ulla Karilampi att statistiskt undersöka om aktivitetsarmbandet skapat nya rörelsemönster hos användargruppen.
Text:
Oskar Brandt, informatör vid Psykiatrisk utredningsmottagning, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.