VR - Virtual Reality för vakna operationer

Syftet med detta projekt är att undersöka möjligheterna till ett innovativt och ofarligt alternativ till medicinering, med hjälp av Virtual Reality som distraktion under operationer där patienten är vaken.
Varje år görs över 11 000 knäoperationer i Danmark och upp till 17 000 i Sverige. För att bedöva/ge narkos till patienter så skonsamt som möjligt, samt undvika de potentiella riskfaktorer som är förknippade med full anestesi, erbjuds de flesta patienter en ryggbedövning. Det är alltså bara underkroppen som är bedövad/sövd, vilket gör att patienten är vaken under operationen.
För många kan det vara en orolig upplevelse att ligga vaken under en operation och tappa kontrollen över sin egen kropp. Dessutom är införandet av en knäprotes ett stort kirurgiskt ingrepp.
Längs vägen kommer patienten att kunna höra att benen sågas och knackas med de kirurgiska instrumenten och även om du är bedövad kommer du att kunna känna skakningarna genom kroppen. Operationsområdet är övertäckt från patienten bakom en skärm av papper.
Det kan vara mycket ångestframkallande att ligga vaken under en operation och många patienter behöver därför avslappnande/sömnmedicin. Dessa kan ge biverkningar som andningsproblem och lågt blodtryck samt orolighet efteråt och i värsta fall ge påverkningar och förlänga återhämtningen. Särskilt för de många äldre patienter som ofta lider av andra sjukdomar är detta en ökad risk att få lugnande sömnmedicin.
Med detta projekt ska vi försöka undvika dessa onödiga risker genom att utveckla en Virtual Reality-lösning som kan avleda patienterna utan biverkningar.
Ny teknik måste förbättra upplevelsen för patienterna vilket skall beforskas och det är tanken med projektet.
Virtual Reality är en speciell teknik som genom syn- och ljudintryck kan skapa känslan av att du befinner dig på en annan plats. Hjärnan kan bara ta emot ett visst antal stimuli, och därför kan den distraheras. Således kan patienter genom hjärnstimuli avledas från den kanske obehagliga situation de befinner sig i.
Avledning på detta sätt är ett säkert alternativ till sömntabletter och forskning tyder på att det kan vara mycket effektivt. Virtual Reality-innehållet kan bestå av allt från naturupplevelser, kulturupplevelser till mindfulness, interaktiva spel eller avkopplande musik med tillhörande visualiseringar.
Virtual Reality kan potentiellt användas både som ett verktyg för att hjälpa patienten att slappna av inför en operation, och för att skapa avledning, lugn och trygghet under operationen.
Äldre patienter som måste ha en knäprotes, ofta på grund av artros, är den primära målgruppen för detta brobyggande/samarbete. Om brobygget blir en framgång kan ett framtida projekt leda till att alla typer av patienter i ØKS-regionen drar nytta av Virtual Reality, när de t.ex. måste vara delvis sövd under en operation, distraherad från smärta.
Detta brobyggande projekt kommer alltså att engagera forskare, företag och sjukhus i Danmark och Sverige, i att skapa en gemensam hälsoteknologisk lösning på en gemensam utmaning.
Projektet stöttas av Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak och fortlöper
mellan 2022-12-01 – 2025-12-01
Kontakt
Ansvarig forskare:
Pether Jildenstål, Universitetslektor och Docent
pether.jildenstal@vgregion.se
Telefon: 031-342 10 00
Projektpartners
- Anestesiavdelningen, Själlands universitetssjukhus, Køge
- Enheten för anestesiologisk omvårdnadsforskning, Själlands universitetssjukhus, Køge
- Ortopedisk kirurgi, Själlands universitetssjukhus, Køge
- Forskningsenheten i Staff, Zealand University Hospital, Køge
- Anestesi och intensivvård (ANOPIVA omr.5), Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SU.
- Khora
Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden