Vad är PPMC Lungcancer?
PPMC Lungcancer är en unik forskningsstudie där patienter med misstänkt eller nyligen diagnosticerad lungcancer får frågan att delta. Forskningsstudien är ett samarbete mellan hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och Regionalt cancercentrum väst.
Vad betyder PPMC?
PPMC står för Partnership for Precision Medicine in Cancer.
Vad är syftet med PPMC Lungcancer?
PPMC Lungcancer ska ge ökad kunskap om uppkomsten av lungcancer. Studien ska leda till förbättrad diagnostik, behandling och överlevnad vid lungcancer. Forskarna vill också få kunskap om hur vården ska kunna utforma mer individanpassade behandlingar.
Vem kan delta i PPMC Lungcancer?
Patienter med misstänkt eller nyligen diagnosticerad lungcancer tillfrågas att delta i PPMC Lungcancer. Studien kommer även på sikt att samla in prover från personer som inte har cancer. De personer som får frågan om deltagande är 18 år eller äldre. För att delta i forskningsstudien behöver du skriva under ett samtycke om deltagande.
Om det visar sig att du inte har lungcancer kommer prover och information som samlats in under utredningen också kunna användas i forskningen, men ditt deltagande i studien avbryts efter detta och inga fler prover tas.
Kan jag delta i PPMC Lungcancer och samtidigt vara med i andra studier?
Du får själv avgöra om du vill delta i flera studier samtidigt givet att övriga studieprotokoll tillåter detta. Om deltagandet blir för ansträngande kan du tillfälligt pausa ditt deltagande i PPMC Lungcancer. Meddela i så fall ansvarig kontaktperson för PPMC Lungcancer vid ditt sjukhus.
Varför ska jag delta i studien?
Patienters delaktighet i forskningsstudier har lett till nya behandlingar och att fler i dag överlever olika former av cancer. Dina prov tillsammans med data från journaler och register inom sjukvården kan bidra till forskning och därmed till ny kunskap om hur vi bättre kan förebygga och behandla lungcancer.
Vilken information samlas in om mig och när?
Om lungcancer konstaterats i ditt fall är du med i studien under fem år. Prover för forskning tas då så långt det är möjligt i samband med dina ordinarie besök i sjukvården. Hör med kontaktpersonen på ditt sjukhus om vad som gäller för provtagningen där.
Svar från enkäter samlas in digitalt via 1177 Vårdguiden vid olika tidpunkter under tiden du genomgår behandling och följs upp. Du meddelas via sms när det är dags att besvara dessa.
Prov och enkätsvar samlas in oftare första året efter påbörjad lungcancerbehandling men glesas ut över tid. Information från journaler och register samlas in först i samband med analys av specifika forskningsfrågor för vilka etikgodkännande finns. Ditt deltagande i studien påverkar inte din ordinarie behandling.
Vad är sjukvårdsintegrerad biobankning?
Sjukvårdsintegrerad biobankning innebär att prov för forskning tas i samband med sjukvårdens befintliga rutiner för provtagning. På Biobank Sveriges webbplats kan du läsa mer om sjukvårdsintegrerad biobankning.
Finns det några risker med att delta i PPMC Lungcancer?
Ditt deltagande i studien påverkar inte din ordinarie behandling. Din behandlande läkare är ytterst ansvarig att bedöma om ditt hälsotillstånd kan försämras av att du lämnar prover.
Provtagningen innebär ingen eller minimal risk för fysisk skada. Den provtagning som görs i forskningsstudien sker inom rutinsjukvården och samordnas i största möjliga mån i samband med din övriga provtagning.
Hur lagras biobanksproverna?
Proverna sparas i Biobank Väst (IVO nr 890) som är regional biobank för Västra Götalandsregionen. Dina prov skyddas av svensk lag. Alla prover är kodade, vilket gör att ditt namn och personnummer inte kan spåras utan kodnyckel. Proverna får endast användas för de ändamål som du godkänt i samband med att du samtyckt till att delta i studien.
Hur lagras övriga uppgifter om mig?
Information som behövs för att kunna följa ditt deltagande i studien sparas i ett studieregister som enbart hanteras av ansvariga för PPMC Lungcancer. Svar från enkäter sparas via informationsnätverket för cancer (INCA), där kvalitetsregisterdata för cancervården samlas. Uppgifter från journaler och andra register sparas i forskningsdatabaser som skapas av forskare vars projekt godkänts av Etikprövningsmyndigheten (EPM).
Försäkring och ersättning för deltagare?
Patientförsäkringen gäller för deltagare i denna studie. Någon ekonomisk ersättning utgår inte.
Hur begränsar eller avslutar jag mitt deltagande?
Du kan när som helst utan att förklara varför avbryta eller begränsa ditt deltagande i studien utan att det påverkar din vård och behandling. Du kan även bestämma att dina prover ska förstöras. Ett förstört prov kan aldrig återskapas. Om du vill avbryta eller begränsa ditt deltagande kontakta oss på ppmc.lungcancer@vgregion.se.
Hur får jag information om studiens resultat?
Insamlingen till PPMC Lungcancer startade under 2022 och är planerad att pågå i 10 år. De första analyserna påbörjades 2023 då 100 patienter hade inkluderats i studien.
Resultat kommer att publiceras i internationella vetenskapliga tidskrifter och kommuniceras i nationella forum för lungcancer. Resultat från forskningen kommer också att spridas via de redan befintliga vägar för kommunikation som finns etablerade hos studiens samverkande parter.
Alla resultat publiceras så att det inte går att identifiera enskilda deltagare.
Vem är ansvarig för studien?
PPMC Lungcancer drivs i samarbete mellan hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och Regionalt cancercentrum väst.
Koordinerande verksamhet är Klinisk prövningsenhet (KPE) Onkologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Ansvarig för studien är Andreas Hallqvist, forskare och läkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, andreas.hallqvist@vgregion.se