Deltagare mellan 12 och 17 år sökes till en studie om dysmorfofobi

Besväras din ungdom av ångest över sitt utseende? Personer med dysmorfofobi (BDD) mår mycket dåligt över sitt utseende, ägnar mycket tid åt det och undviker ofta situationer med många människor.

Kunskapen om dysmorfofobi är begränsad och det kan vara svårt att få behandling. Vi vill ta reda på om vi kan hjälpa fler genom att erbjuda psykoterapeutisk behandling via internet.

Till denna forskningsstudie söker vi deltagare, ungdomar 12-17 år som lider av dysmorfofobi. Behandlingen är kostnadsfri och är öppen för deltagare i hela Sverige.

Studien är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Region Stockholm, Region Skåne och i Västra Götalandsregionen. Som deltagare kommer ungdomen att räknas som patient vid någon av dessa BUP-mottagningar.

Deltagare i studien får prova en av två olika behandlingar baserade på kognitiv beteendeterapi (KBT) med behandlarstöd via internet under 12 till 14 veckor. Tillsammans med vårdnadshavarna och med stöd av en behandlare får ungdomen gå igenom ett behandlingsprogram för att övervinna sin BDD. Studien innebär också att barn och vårdnadshavare blir intervjuade och får svara på enkätfrågor – före, under tiden och direkt efter behandlingsperioden. Forskarna kommer därefter att intervjua deltagarna vid uppföljningsbesök som sker med jämna mellanrum under det första halvåret efter avslutad behandling. Syftet med uppföljningssamtalen är att undersöka hur deltagarna mår efter avslutad behandling.

Gör en intresseanmälan

Intresseanmälan görs via formuläret på länken nedan, antingen av en vårdnadshavare eller av tonåringen själv. https://bddbehandling.webcbt.se/registration/8012

En behandlare kommer sedan att kontakta er för en kort telefonintervju. Om det blir aktuellt att gå vidare med anmälan bokas ni in till en tre timmar lång intervju på plats på någon av våra mottagningar i Stockholm, Göteborg eller Lund, eller i undantagsfall via video. Minst en av vårdnadshavarna behöver vara med på besöken men vi ser helst att samtliga vårdnadshavare deltar.

Mer information om studien

Du kan läsa mer om studien på BUP.se

Har ni frågor om studien?

Välkommen att kontakta:

Studiekoordinatorer: Lisa Norlin specialistpsykolog, lisa.norlin@vgregion.se Jennie Hast specialistsjuksköterska, jennie.hast@vgregion.se

Ansvarig forskare i Göteborg: Karin Melin, med dr, översjuksköterska, karin.a.melin@vgregion.se