Delta i forskning
På sjukhuset pågår forskningsstudier där vi söker både friska deltagare och patienter med olika diagnoser. Som forskningsdeltagare får du lära dig mer om din hälsa och du bidrar även till att driva forskningen framåt.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset är landets största sjukhus. Här bedrivs forskning, utveckling, utbildning och innovation i världsklass till nytta för patienterna – idag och i framtiden.
På Sahlgrenska Universitetssjukhuset är forskningen en integrerad del i vardagen. I nära samarbete mellan akademi, klinik och näringsliv läggs grunden för dagens, och morgondagens, sjukvård.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset fick, tillsammans med Västra Götalandsregionen och Göteborgs Universitet, högsta betyg i Vetenskapsrådets utvärdering 2023 av den kliniska forskningens kvalitet i ALF-regionerna. Forskning genomsyrar hela universitetssjukhusets verksamhet och är också en möjlig karriärväg för våra medarbetare.
Vårt mål är att vara landets ledande utbildningssjukhus och erbjuda konkurrenskraftig utbildning tillsammans med Göteborgs universitet. Universitetssjukhusets högspecialiserade kliniska miljö främjar lärande och utveckling mot en professionell kompetens, där vi även ser studenten som en framtida medarbetare.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset jobbar även aktivt för att stimulera innovationer i vården, som en integrerad del i den kliniska vardagen.
Anslagen fördelas via Sahlgrenska Comprehensive Cancer Centres forskningsråd. Syftet är att stärka cancerforskningens konkurrenskraft vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin inom ramen för den strategiska forskningsplanen. Jonas Wallström är överläkare inom buk- och kärlradiologi och har tilldelats forskningsmedel för utveckling av AI-modeller kopplade till tumörutveckling.
Den kliniska forskningen i Västra Götaland får högsta betyg i en ny utvärdering från Vetenskapsrådet, och bibehåller därmed sin ledande position i landet. Särskilt starka områden är forskningens kvalitet och citeringsgrad, samt forskarnas förutsättningar.
Ny forskning från Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset visar att precisionsmedicin kan identifiera bröstcancerpatientgrupper där strålbehandling efter bröstbevarande kirurgi inte behövs. I en studie med huvudprövare från Sahlgrenska akademin och universitetssjukhuset har en genprofil tagits fram som identifierar när man kan avstå strålbehandling.
Risken för överdiagnostik vid screening för prostatacancer kan halveras. Det visar en studie från Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Med den diagnostik som nu prövats kommer betydligt färre harmlösa tumörer att hittas, berättar överläkaren Jonas Hugosson.
De som har genomgått en mild covid-19-infektion upplever i högre utsträckning symtom jämfört med personer som inte haft covid-19. Förlust av lukt och smak är starkast kopplat till att ha haft en covid-19-infektion medan exempelvis sömnsvårigheter, oro och huvudvärk är lika vanligt hos dem som inte smittats. Det visar en studie från Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Att promenera 35 minuter per dag minskar sannolikheten för svåra symtom och död vid hjärnblödning, det visar en ny studie från Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
För fem år sedan var Sahlgrenska Universitetssjukhuset först i landet med nya karriärvägar för forskande vårdpersonal. Sedan dess kan över 200 medarbetare nu titulera sig exempelvis översjuksköterska, överbarnmorska och överfysioterapeut.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset har klättrat rejält i Sveriges yngre läkares rankning av AT-tjänstgöring. 2019 låg sjukhuset på 57 plats och 2021 på 27 plats. I år ligger sjukhuset på delad 13:e plats, före samtliga andra universitetssjukhus.
Som enda läkare i Sverige har Leila Toosi påbörjat en forskar-BT. Det innebär att hon får tre månaders finansierad forskning i samband med sin bastjänstgöring.
DNA-extraktion är en av de tjänster som Biobank Väst erbjuder. Servicen kan utnyttjas av alla typer av forskningsstudier som vill extrahera DNA från blod eller buffy-coat för att sedan utföra analyser så som sekvensering eller genotypning med GWAS-analys.