Nationell högspecialiserad vård – för vårdgivare
Nationell högspecialiserad vård bedrivs inom flera vårdområden på sjukhuset. På den här sidan finns information för dig som ska remittera till NHV-enhet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sidan är under uppbyggnad och fylls på kontinuerligt.
Avancerad bäckenkirurgi
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom Avancerad bäckenkirurgi. Övriga tillståndsinnehavare är Region Skåne och Region Stockholm.
För mer detaljer kring vad som ingår i tillståndet, förtydliganden och avgränsningar hänvisas till Socialstyrelsens hemsida.
Remiss
Remiss till NHV-enhet bör utfärdas av kolorektalkirurg, gynekologisk tumörkirurg eller urolog. Remittenter väljer själva vart de vill remittera sina patienter. Vi rekommenderar dock remittenter att etablera kontakt med en av enheterna för fördjupat samarbete och stöd i kompetensutveckling. Alla patienter som remitteras kommer inte att genomgå kirurgisk behandling, utan grunden för remissen är framförallt en bedömning på lokal eller nationell multidisciplinär konferens (MDK). Fram tills beslut om operativt ingrepp kvarstår patientansvaret hos remittenten. Vid beslut om kirurgi på NHV-enhet kommer varje patient att erhålla en patientansvarig läkare (PAL) på NHV-enheten som komplement till den PAL som finns hos remittenten. NHV-enheten kommer efter utförd kirurgisk vård att rekommendera en uppföljning som sedan kan skötas av PAL hos remittenten i samverkan med NHV-enheten.
För patienter med kolorektal cancer och urologisk cancer används följande remissmall:
Remissmall NHV Avancerad bäckenkirurgi.pdf (vgregion.se)
Remissmall för gynekologisk cancer kommer.
Alla remisser ska skickas till:
Remissportalen
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
413 45 Göteborg
Kontaktuppgifter:
Ring växeln på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, telefon 031-342 10 00
Begär att bli kopplad till:
- kolorektalkonsult
- urologbakjour
- gynekologisk tumörkirurg (Detta gäller dagtid. Vid akuta tillstånd övrig tid eller om gynekologisk tumörkirurg ej går att nå rekommenderas gynekologijouren)
beroende på aktuell frågeställning.
NVH-enheterna erbjuder telefonkonsultation vid akuta frågeställningar avseende diagnosgrupper som omfattas av NHV-tillståndet. Kontakt tas då via ordinarie jourlinje för kolorektalkirurgi, gynekologi, urologi eller plastikkirurgi. Se telefonnummer till växeln ovan.
Är du patient? Här kan du läsa mer om avancerad bäckenkirurgi
Barnglaukom och barnkatarakt
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom behandling av barnglaukom och barnkatarakt.
Behandlingen finns också på St: Eriks Ögonsjukhus i Stockholm.
CRS/HIPEC
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom CRS/HIPEC från och med 1 januari 2023. Övriga enheter är:
- Region Skåne
- Region Stockholm
- Region Uppsala
Vid frågor, hör av dig till sjukhusets koordinatorer för CRS/HIPEC: malin.jademan@vgregion.se eller emma.setterberg@vgregion.se
Du når även via kirurgmottagning 1 SU/Östra på telefonnummer 031-3434777.
Är du patient? Här kan du läsa mer om CRS/HIPEC på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Endometrioskirurgi
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom avancerad endometrioskirurgi.
Vården bedrivs även vid Akademiska sjukhuset, Skånes universitetssjukhus och Södersjukhuset.
Endometriosteamet Sahlgrenska Universitetssjukhuset - Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Epilepsikirurgisk utredning och behandling
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom epilepsikirurgisk utredning och behandling.
Övriga tillståndsinnehavare är Region Skåne och Region Uppsala. Västra Götalandsregionen är ensam tillståndsinnehavare för sällankirurgi (hemisfärotomi, kallostomi och ingrepp vid hypothalamushamartom).
För mer detaljer kring vad som ingår i tillståndet, förtydliganden och avgränsningar hänvisas till Socialstyrelsens hemsida.
Remisser
Remiss till NHV-enhet bör utfärdas av neurolog/barnneurolog. Det medicinska ansvaret för icke-NHV-vård kvarstannar hos remittenten, liksom ansvar för fortsatt uppföljning av patienten efter avslutad utredning på NHV.
En vårdsammanfattning/vanlig remiss ska bifogas remissmallen, samt kopior på utförda undersökningar, prover och läkemedelslista enligt NHV-remissmall.
Alla remisser skickas till Remissportalen Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Se länkarna nedan för remissmall och remisstöd:
NHV epilepsikirurgi vårdremiss.pdf (vgregion.se)
NHV epilepsikirurgi remisstöd.pdf (vgregion.se)
Adress barn
Remissportalen, Neurologimottagningen barn, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 413 45 Göteborg
Adress vuxna
Remissportalen, Neurosjukvård, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 413 45 Göteborg
Kontakt för vårdgivare
Barn
Post: Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Neurologimottagning barn, 416 85 Göteborg
Telefon koordinator: 031 – 343 89 94
Vuxen
Post: Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Neurologimottagning, 413 45 Göteborg
Telefon: koordinator 031 – 342 14 72
Läs mer:
Centrum för högspecialiserad epilepsisjukvård Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Är du patient? Här kan du läsa mer om epilepsikirurgisk utredning och behandling
Extraktion av pacemakerutrustning
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom extraktion av pacemakerutrustning.
Kontakt för vårdgivare:
Ring växeln på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, telefon 031-3421000, och be att få bli kopplad till ansvarig thoraxkirurg Jakob Gäbel. Om han inte är tillgänglig så be att få prata med kardiologbakjouren på Sahlgrenska.
Remisser faxas till Thoraxsekretariatet 031-417991
Är du patient? Här finns mer information om extraktion av pacemakerutrustning
Fertilitetsbevarande kirurgi vid livmoderhalscancer
Från 1 oktober 2022 är Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Karolinska Universitetssjukhuset enheter för nationell högspecialiserad vård (NHVe) av fertilitetsbevarande kirurgi vid livmoderhalscancer. All information om hur det går till vid remittering av patient, inklusive remissmall finns på RCC:s hemsida:
Nationellt vårduppdrag fertilitetsbevarande kirurgi vid livmoderhalscancer - RCC (cancercentrum.se)
Är du patient? Här kan du läsa om fertilitetsbevarande kirurgi vid livmoderhalscancer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Hjärtkirurgi på barn och ungdomar
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom hjärtkirurgi på barn och ungdomar.
Hjärtkirurgi på barn och ungdomar är koncentrerad till Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Skånes Universitetssjukhus.
Hjärtkirurgi på vuxna med medfödda hjärtfel
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom hjärtkirurgi på vuxna med medfödda hjärtfel.
Vården är koncentrerad till Skånes Universitetssjukhus i Lund och Sahlgrenska Universitetssjukhuset sedan 2009.
Hjärttransplantation
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom hjärttransplantation. Vården är koncentrerad till Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Skånes universitetssjukhus i Lund sedan 2010.
För att komma i kontakt med oss kan du ringa växeln på telefon 031-3421000 och be att få tala med Niklas Bergh, sektionschef och överläkare i kardiologi, eller Martin Westerberg, sektionschef och överläkare i thoraxkirurgi.
Intensivvård vid svår leversvikt
Kontakt för vårdgivare: Ring växeln på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, telefon 031-3421000, och begär att bli kopplad till gastrokonsult mellan klockan 8-16.45 och leverjour på jourtid.
Är du patient? Här kan du läsa om intensivvård vid svår leversvikt på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Isolerad hyperterm perfusion
Från den 1 januari 2023 är isolerad hyperterm perfusion koncentrerad till Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Remiss skickas från hemortssjukhus till NHV-enheten. Inför utfärdandet av remiss för ILP ska patienten ha genomgått:
- utredning avseende metastatisk sjukdom med positronemissionstomografi kombinerat med datortomografi (PET-CT) alternativt CT (thorax/buk/hjärna)
- biopsi/cytologi för att verifiera diagnos (om detta inte är kliniskt uppenbart)
- magnetresonanstomografi (MRT) av extremitet vid sarkom eller stora primärtumörer.
Information om utfallet av dessa undersökningar ska bifogas i remissen och vid tveksamheter ska bilder länkas över för granskning. Med remissen önskas även tidigare journalanteckningar som sammanfattar patients sjukdomsförlopp, tidigare behandlingar och undersökningar. Innan remissen skickas har patienten diskuterats regionalt på MDK, och ofta har ansvarig läkare varit i kontakt med NHV-enheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och diskuterat patienten.
Remissen bedöms av ansvarig kirurg i melanomteamet. Patienten kontaktas per telefon och erhåller information och remissen kompletteras med information direkt från patienten. Vid behov kallas patienten till ett besök på NHV-enheten. Återkoppling till remitterande via remissvar. Vid oklarheter angående indikation kontaktas remitterande enhet direkt.
Kontakt
Remiss inklusive specialistvårdsremiss faxas, alternativt skickas, till NHV-enheten på SU/Sahlgrenska, som sedan ansvarar för att bedöma patienten och kalla för operation.
Adress:Sektionen för Bröst och melanomkirurgi
Kirurgimottagningen
Blå stråket 5
SU/Sahlgrenska
413 45 Göteborg
Fax: 031-829832
Telefon Kirurgimottagningen: 031-3421676 må-to klockan: 10.00-12.00.
Kirurg som är ansvarig för verksamheten går alltid att kontakta på kontorstid året runt. Vid akuta ärenden är denna person även tillgänglig via telefon för konsultation dygnet runt, året runt. Ring Avd 132 och be om kontaktuppgifter till ansvarig kirurg för isolerad hyperterm perfusion alternativt ring växeln på SU/Sahlgrenska och be att få tala med Roger Olofsson Bagge.
Telefon avdelning 132: 031-342 11 32
Telefon växeln SU/Sahlgrenska: 031-342 10 00
Är du patient? Här kan du läsa om isolerad hyperterm perfusion på Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Kurativt syftande behandling av vulvacancer
Från 1 januari 2023 är Västra Götalandsregionen/Sahlgrenska Universitetssjukhuset en enhet för nationell högspecialiserad vård inom kurativt syftande behandling vid vulvacancer. Övriga är:
- Region Skåne genom Skånes universitetssjukhus
- Region Stockholm genom Karolinska universitetssjukhuset
- Region Östergötland genom Universitetssjukhuset i Linköping
Varje fall av nydiagnostiserad, misstänkt eller recidiverande av vulvacancer tas upp veckovis på nMDK. Vid misstanke om eller bekräftad vulvacancer mailas eller faxas remiss till en nationell koordinator. Patientlista sammanställs av koordinatorn och skickas ut till övriga nationella centra samt andra inremitterande dagen innan nMDK.
Alla rutiner, tider och kontaktuppgifter finns samlade hos Regionalt Cancercentrum Väst
Är du patient? Här finns mer information om kurativt syftande behandling vid vulvacancer
Kroniska lungsjukdomar hos barn
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom vissa kroniska lungsjukdomar hos barn.
Kontakt för vårdgivare
Adress:
Lungmottagning barn
Diagnosvägen 21
SU/Östra
41685 Göteborg
Fax: 010-4357507
Telefon: 031-3420000 (växel)
Barnlungkonsult: 031-3434624
LÄS MER: NHV - Barnläkarföreningens delförening för allergi och lungmedicin (barnlakarforeningen.se)
Är du patient? Här kan du läsa mer om kroniska lungsjukdomar hos barn
Könsdysfori
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom könsdysfori. Vi är en av tre enheter i landet som ansvarar för denna vård, övriga två finns i Region Stockholm och Region Östergötland.
De tre tillståndsinnehavarna kommer att samverka parvis med vardera en enhet i annan region. Västra Götalandsregionen kommer att samverka med Region Västerbotten, Region Stockholm kommer att samverka med Region Uppsala och Region Östergötland kommer att samverka med Region Skåne.
Kontakt för vårdgivare:
Mottagningen nås på telefon 0322 22 67 90. Rådgivning för vuxna tisdag och torsdag 8.30-9.30 och för barn och ungdomar upp till 18 år på tisdagar 8.30-9.30. Mottagningens sekreterare nås måndag, tisdag, torsdag, fredag kl 8.30-9.30 och onsdagar 11-12.
Mail: su.aff.lundstrom@vgregion.se
LÄS MER: Viss vård inom könsdysfori
Är du patient? Här kan du läsa mer om viss vård inom könsdysfori
Lungtransplantation
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom lungtransplantation.
Lungtransplantation är koncentrerad till Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Skånes universitetssjukhus i Lund sedan 2010.
Medfödd metabol sjukdom
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom Medfödd metabol sjukdom.
Övriga tillståndsinnehavare är Region Skåne och Region Stockholm. Västra Götalandsregionen har tillstånd att utföra all vård inom området förutom nyföddhetsscreening. Här hänvisas till Region Stockholm.
För mer detaljer kring vad som ingår i tillståndet, förtydliganden och avgränsningar hänvisas till Socialstyrelsens hemsida.
Remiss
Nationell högspecialiserad vårdremiss för medfödda metabola sjukdomar – barn eller vuxen
Remiss till NHV-enhet bör utfärdas av patientansvarig läkare. Patient som bor i region med NHV-enhet remitteras i första hand till denna. Om NHV-enhet saknas i regionen kan remittenten välja fritt, men vi rekommenderar remittenter att etablera kontakt med en av enheterna för fördjupat samarbete och stöd i kompetensutveckling.
PAL-skapet kvarstannar hos remittenten, liksom ansvar för fortsatt uppföljning av patienten efter avslutad utredning på NHV-enhet.
Remissen bör innehålla en vårdsammanfattning samt kopior på utförda undersökningar, prover och läkemedelslista.
Alla remisser skickas till Remissportalen Sahlgrenska Universitetssjukhuset och riktas därefter enligt nedan beroende på frågeställning.
- Neurometabola sjukdomar barn: Remissportalen, Neurologimottagning barn, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 413 45 Göteborg
- Medfödda metabola sjukdomar barn: Remissportalen, Metabolmottagning barn, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 413 45 Göteborg
- Neurometabola sjukdomar vuxen: Remissportalen, Neurologimottagning, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 413 45 Göteborg
- Medfödda metabola sjukdomar vuxen/Specialistmedicin: Remissportalen, Endokrinmottagning Specialistmedicin Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 413 45 Göteborg
- Klinisk genetik: Remissportalen, Klinisk genetik mottagning Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 413 45 Göteborg
Remisser för laboratoriediagnostik
Till klinisk kemi
Vid utredning av intermediärmetabola sjukdomar
Klinisk kemi 2 Metabola sjukdomar (vgregion.se)
Vid utredning av neurometabola sjukdomar
Klinisk kemi 8 Neurometabola sjukdomar med anvisningar (vgregion.se)
Vid utredning av tyrosinemi typ 1
Klinisk kemi 2A Tyrosinemi typ 1 (vgregion.se)
Akutremiss
Till klinisk genetik
https://sahlgrenska-klinkem-analyser.vgregion.se/KGAP0147.pdf
Konsultfunktion
NVH-enheten erbjuder telefonkonsultation vid akuta frågeställningar och frågor avseende diagnosgrupper som omfattas av NHV-tillståndet och som inte kan handläggas med stöd av specialistläkare på hemortssjukhus.
Ring Sahlgrenska Universitetssjukhusets växel tel 031-342 10 00 och fråga efter nedan funktioner beroende på frågeställning:
Neurometabola sjukdomar barn:
- Barnneurologskonsult: vardagar 08-15.30
- Barnneurologbakjour: vardagar 15.30-22, helger 09–18
- Barnmedicinbakjour: övriga tider
- Kontaktperson Sjuksköterska/Koordinator: Marina Olofsson Janson tel 031-343 47 94
- För administrativa frågor: Sandra Henemyr tel 031-343 68 11
Medfödda metabola sjukdomar barn:
- Endokrinkonsult Barn: mån-tors 08-15, fre 08-12
- Barnmedicinbakjour: övriga tider
Neurometabola sjukdomar vuxen:
- Neurologkonsult: dagtid 08-15:30
- Neurologbakjour: övriga tider
Medfödda metabola sjukdomar vuxen/Specialistmedicin:
- Endokrinmedicinkonsult: tillgänglig under kontorstid
Laboratoriemedicin via Klinisk kemi:
- Dagtid: 031-342 86 97
- Jourtid: 031-342 77 96
Kvalitetsregister
För kvalitetssäkring och verksamhetsutveckling bör patienterna registreras i kvalitetsregister. NHV-enheten ansvarar för registrering vid besök. Basdata samt samtycke i kvalitetsregister registreras om möjligt på hemorten, annars på NHV-enheten.
Är du patient? Här kan du läsa mer om medfödda metabola sjukdomar
Neuroendokrina tumörer i buken och avancerade binjuretumörer
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom Neuroendokrina tumörer i buken och avancerade binjuretumörer från 1 april 2023.
Övriga enheter är:
- Region Skåne genom Skånes universitetssjukhus
- Region Stockholm genom Karolinska universitetssjukhuset
- Region Uppsala genom Akademiska sjukhuset
Kontaktväg vid frågor från vårdgivare: Kontakta kirurgimottagningen SU/Sahlgrenska via sjukhusets växel: 031-342 10 00.
Är du patient? Här kan du läsa mer om Neuroendokrina tumörer i buken och avancerade binjuretumörer - Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Neuromuskulära sjukdomar
Remiss
Remiss till NHV-enhet bör utfärdas av vuxenneurolog/barnneurolog. Patient som bor i region med NHV-enhet remitteras i första hand till detta. Om NHV-enhet saknas i regionen kan remittenten välja fritt, men vi rekommenderar remittenter att etablera kontakt med en av enheterna för fördjupat samarbete och stöd i kompetensutveckling. PAL-skapet kvarstannar hos remittenten, liksom ansvar för fortsatt uppföljning av patienten efter avslutad utredning på NHV.
En vårdsammanfattning/vanlig remiss ska bifogas remissmallen, samt kopior på utförda undersökningar, prover och läkemedelslista.
Länk till remissmall barn och ungdom
Kontaktuppgifter Vuxen: Neuromuskulärt centrum (NMC) växel 031-3421000 för medicinska frågor.
För administrativa frågor: Ulrika Wallin, 031-3424194 samt Susanna Edvardsson, 031-3426919.
Kontaktuppgifter Barn: Emma Jiveland, 031-3434921 (frågor om utredning).
Sektionsledare Johanna Weichbrodt, Neurologisk utredningsmottagning barn, tel: 0722-099 533, 031-343 76 02 (frågor om uppföljning)
NVH-enheterna erbjuder telefonkonsultation vid akuta frågeställningar avseende diagnosgrupper som omfattas av NHV-uppdraget och som inte kan handläggas med stöd av regionsjukhusneurolog. Kontakt tas då via ordinarie jourlinje barnneurologi/vuxenneurologi.
Preimplantatorisk genetisk diagnostik (PGD)
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom preimplantatorisk genetisk diagnostik (PGD), även kallat preimplantatorisk genetisk testning (PGT) .
Vården bedrivs även vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Prematuritetsretinopati (ROP)
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom viss vård av prematuritetsretinopati, ROP. Vi är en av tre enheter i landet, övriga två är:
- Region Skåne genom Skånes Universitetssjukhus
- Region Stockholm genom S:t Eriks ögonsjukhus (inklusive undertillstånd för vitreoretinal kirurgi vid näthinneavlossning)
Via länkarna nedan hittar du användbar information för dig som vårdgivare, bland annat kontaktuppgifter:
Remiss nationell högspecialiserad vård för prematuritetsretinopati ROP
Informationsblad att ge till föräldrar
Mer om NHV-tillstånd och kontaktuppgifter
Är du patient? Här kan du läsa om prematuritetsretinopati på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Primär skleroserande kolangit (PSC)
Kontakt för vårdgivare: Ring växeln på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, telefon 031-3421000, och begär att bli kopplad till sekreterare på endoskopimottagningen GEA (på SU/Sahlgrenska). Klockan 9-12.
Remissmall för nationell högspecialiserad vård vid primär skleroserande kolangit (PSC)
Är du patient? Här kan du läsa om primär skleroserande kolangit
Resttillstånd efter polio
Alla remisser ska skickas till Remissportalen.
Kontakt för vårdgivare: Ring växeln på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, telefon 031-3421000, och begär att bli kopplad till Postpoliomottagningen Högsbo.
LÄS MER:
Postpoliomottagning Högsbo - Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Till remittenter inför remittering till nationell högspecialiserad vård
Är du patient? Här kan du läsa mer om resttillstånd efter polio
Retroperitoneal lymfkörtelutrymning vid testikelcancer (RPLND)
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom Retroperitoneal lymfkörtelutrymning vid testikelcancer (RPLND) från 1 januari 2023.
Den andra enheten är Region Stockholm.
Samtliga patienter som är aktuella för retroperitoneal lymfkörtelutrymning
ska anmälas till Nationell MDK RPLND. Läs mer om detta på RCC:s hemsida, under stycket Information till utredande och remitterande enheter
Vid övriga frågor, kontakta Anna Grenabo Bergdahl, urolog och överläkare, via växeln på 031-342 10 00.
Är du patient? Här finns mer information om Retroperitoneal lymfkörtelutrymning vid testikelcancer
Svåra hudsymtom
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom Svåra hudsymtom.
Övriga tillståndsinnehavare är Region Skåne, Region Stockholm, Region Uppsala och Region Östergötland.
För mer detaljer kring vad som ingår i tillståndet, förtydliganden och avgränsningar hänvisas till Socialstyrelsens hemsida.
Remiss
Remiss till NHV-enhet bör utfärdas av specialist (inklusive ST-läkare) inom hud- och könssjukvård. Patientansvaret kvarstannar hos remittenten, liksom ansvar för fortsatt uppföljning av patienten efter avslutad genomgång på NHV.
För att aktualisera en patient för NHV ska en specifik remiss skickas till NHV-enheten, se nedan länk:
Remissmall NHV svåra hudsymtom (vgregion.se)
För mer information: NHV Info till inremittent med remiss (vgregion.se)
Remissen skickas till:
Remissportalen
Hud- och könssjukvård
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
413 45 Göteborg
Kontaktuppgifter:
För administrativa frågor kontakta administrativ koordinator på telefon 031-343 83 55.
Akuta medicinska frågor relaterade till diagnosgrupper som omfattas av NHV-tillståndet och som inte kan handläggas med stöd av hudklinik på aktuellt regionsjukhus hänvisas till hudbakjour på Verksamhet Hud- och könssjukvård via Sahlgrenskas växel på telefon 031-342 10 00.
Är du patient? Här kan du läsa mer om svåra hudsymtom
Svårbehandlat självskadebeteende
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom svårbehandlat självskadebeteende. Vi är en av tre enheter i landet, övriga två finns i Region Skåne och Region Stockholm.
Alla remisser ska skickas till remissportalen. Remissanvisning hittar du här.
Kontakt för vårdgivare: Ring växeln på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, telefon 031-3421000, och begär att bli kopplad till självskadeenheten.
Mail: su.psykaffek.nhv.sjalvskadeenheten@vgregion.se
Är du patient? Här kan du läsa mer om svårbehandlat självskadebeteende
Svårbehandlade ätstörningar
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård (NHV) inom vårdområdet svårbehandlade ätstörningar för alla åldrar. Vi är en av fem enheter i landet, övriga fyra finns i regionerna Skåne, Stockholm, Uppsala och Västernorrland.
Vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset finns tre avdelningar för heldygnsvård; en familjeavdelning för patienter som är yngre än 16 år och en ungdomsavdelning för patienter som är 16–24 år samt en avdelning för vuxna patienter som fyllt 25 år.
Den behandling som vi erbjuder är individanpassad och baserad på bästa tillgängliga kunskap och beprövad erfarenhet inom ätstörningsvården. Ett multiprofessionellt team arbetar i ett nätverk runt patienten där vi kombinerar psykiatrisk och medicinsk kompetens för att på bästa sätt stödja patienten. I behandlingen kan det bland annat ingå kognitiv beteendeterapi, familjeterapi, miljöterapi, mentaliseringsbaserad terapi, nutritionsbehandling och gruppbehandling. En behandlingsperiod på heldygnsvård kan vara upp till tolv veckor.
Patienter med primärdiagnos allvarlig ätstörning, och där potential till förbättring i ätstörningssjukdomen finns som genomgått dagsjukvård eller heldygnsvård minst en omgång, kan vara aktuella för att remitteras till oss för NHV-vård.
Remiss till NHV-enhet bör utfärdas av vuxenpsykiater/barnpsykiater. Huvudansvaret för behandlingen kvarstannar hos remittenten, liksom ansvar för eventuell sjukskrivning/intygsskrivning och vid behov sammankallande till SIP-möte. Efter avslutad bedömning och behandling på NHV kommer patienten att ha sin fortsatta behandling och uppföljning på hemortssjukhuset.
Remisser skickas till:
Remissportalen
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
413 45 Göteborg
Remiss Nationell högspecialiserad vård - viss vård vid svårbehandlade
ätstörningar (vuxna)
Remiss Nationell högspecialiserad vård-viss vård vid svårbehandlade
ätstörningar (barn och unga under 18 år)
Kontaktuppgifter Ätstörningsenheten för vuxna >25 år
Ätstörningsavdelning 364 Östra
Tf. enhetschef Lise-lott Westberg
lise-lott.westberg@vgregion.se
Kontaktuppgifter Ätstörningscentrum barn och unga vuxna <25 år
Avdelning 16–24 år:
Tf. vårdenhetschef Lena Haglund Backman
0700-82 44 96; lena.haglund_backman@vgregion.se
Avdelning <16 år:
Tf. enhetschef Helén Axelsson Salo
0738-41 79 67; helen.salo@vgregion.se
Är du patient? Läs mer om svårbehandlade ätstörningar här
Socialstyrelsen: Svårbehandlade ätstörningar
Tarmrehabilitering för barn
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom tarmrehabilitering barn. Vi är en av fyra enheter i landet, övriga tre finns i Region Skåne och Region Stockholm samt Region Uppsala.
Kontakt: Ring växeln på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, telefon 031-3421000, och begär att bli kopplad till Tarmsviktscentrum-barn / Mag-tarm och levermottagning barn.
Är du patient/anhörig? Här kan du läsa mer om tarmrehabilitering för barn
Transjugulär intrahepatisk portosystemisk shunt (TIPS)
Kontakt för vårdgivare: Ring växeln på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, telefon 031-3421000, och begär att bli kopplad till gastrokonsult mellan klockan 8-16.45 och leverjour på jourtid.
Remissmall NHV TIPS SU.pdf (vgregion.se)
Är du patient? Här kan du läsa om TIPS på Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Kraniofacial kirurgi
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom viss kraniofacial kirurgi.
Vården är koncentrerad till Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Akademiska sjukhuset sedan 2012.
Kirurgi kranio och ansikte - Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Nätkirurgi vid prolaps och urininkontinens
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom viss vård vid prolaps och urininkontinens. Vi är en av tre enheter i landet, övriga två är:
- Gynekologimottagning Malmö – Skånes universitetssjukhus
- Mottagning Gynekologi Huddinge, Karolinska Universitetssjukhuset
I uppdraget ingår all vaginal nätkirurgi vid prolaps, ställningstagande till och borttagande av vaginala prolapsnät och inkontinensslyngor.
Observera att följande inte ingår i NHV-uppdraget:
- Abdominella prolapsnät
- Primär översuturering/resektion av delar av nät
- Mindre allvarliga komplikationer vid nätkirurgi, t.ex. exponering utan symptom
- Klyvning av inkontinensslyngor på grund av oförmåga att tömma blåsan
- Slyngplastik (TVT, TVT-O, TOT) vid inkontinens
- Kombinerad rektal och vaginal prolaps
- Utredning och eventuell kirurgi (både inkontinens och prolapsoperationer) av unga kvinnor. Observera dock att insättning och borttagande av nät och slyngor ingår i definitionen
- Levatorskador
- Patienter med misstanke om malignitet
- Svåra förlossningsskador, akut/semiakut omhändertagande
- Missade bristningar Grad II
- Smärttillstånd i bäckenbotten
- Rektusdiastas
Vaginal nätkirurgi vid prolaps
Med hänsyn till ökad risk för komplikationer skall vaginala prolapsnät i första hand användas vid recidiv. MRI bäcken kan vara bra för kartläggning av anatomin vid missbildningar inför operation med till exempel ett vaginalt nät.
Ställningstagande till borttagande av nät (innefattar prolaps- och inkontinensnät)
Indikationen för att ta bort ett vaginalt nät är:
- ihållande smärta
- erosion till uretra/blåsa eller
- större exponering av nätet i vagina.
Smärtan bör ha uppkommit i nära anslutning till primäroperationen. Den initiala smärtutredningen åligger remittenten.
Tänk på att välja rätt remissmall beroende på remissindikation. Remissen ska skrivas av en gynekolog med erfarenhet inom prolapskirurgi och fyllas i fullständigt. Bifoga om möjligt kopior på tidigare operationsberättelser.
Här hittar du våra remissmallar:
Kontakt för vårdgivare: Ring växeln på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, telefon 031-3421000, och begär att bli kopplad till operationskoordinator på Gynekologi Östra.
Är du patient? Här kan du läsa om vård vid prolaps och urininkontinens på Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Ryggmärgsskador
Västra Götalandsregionen, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, är en av landets fyra enheter som bedriver nationell högspecialiserad vård inom ryggmärgsvård och rehabilitering. Uppdraget finns även i Region Västerbotten, Region Stockholm och Region Skåne.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset tar emot patienter:
- primär rehabilitering för ryggmärgsskadade patienter
- barn med ryggmärgsskada
- mycket höga skador med förväntat kvarstående behov av andningsstöd/ventilator
Kontakt för vårdgivare
Koordinator Susanne Daun, telefon 031-342 41 41, måndag-fredag.
Remiss
Remiss för kontakt med NHV-rehabiliteringsinstans
LÄS MER
Nyhetsbrev 6 Ryggmärgsskador - Nationell högspecialiserad vård
Nyhetsbrev 5 Ryggmärgsskador - Nationell högspecialiserad vård
Nyhetsbrev 4 Ryggmärgsskador - Nationell högspecialiserad vård
Nyhetsbrev 3 Ryggmärsskador - Nationell högspecialiserad vård
Rapport till Nyhetsbrev 3
Nyhetsbrev 2 Ryggmärgsskador – Nationell högspecialiserad vård
Nyhetsbrev 1 Ryggmärgsskador - Nationell högspecialiserad vård
Tarmsvikt hos vuxna
Två enheter för nationell högspecialiserad vård bedriver från januari 2024 vård för kronisk tarmsvikt hos vuxna: Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.
Tarmsvikt innebär tillstånd av olika genes där magtarmkanalens funktion är nedsatt så pass att regelbunden intravenös vätska eller intravenös nutrition är nödvändig för att bibehålla hälsan.
De två NHV-enheterna bedömer och vårdar vuxna (personer ≥18 års ålder) som behandlas med parenteral vätska eller parenteral nutrition regelbundet (minst en gång per vecka) och under en period >3 månader.
Patienter med tarmsvikt där det står klart att denna kommer att kvarstå >3 månader kan remitteras tidigare. Vanliga exempel är tunntarmfistulering till öppen buk, massiv förlust av tunntarm vid mesenterisk ischemi, och liknande akuta händelser.
Begränsningar
De två Tarmsviktenheterna dimensioneras efter sitt nationella uppdrag, och har inte kapacitet att behandla närliggande tillstånd såsom:
- Tarminsufficiens, d v s tillstånd som kräver nutritionellt stöd och/eller farmakologisk behandling för att kompensera för ökade förluster från magtarmkanalen, men inte kräver intravenöst stöd
- Tillstånd där magtarmkanalen har normal funktion men personen svälter viljemässigt
- Patienter med tarmsvikt och aktiv cancersjukdom med förväntad överlevnad <2 år
- Bukkatastrof i akut skede, såsom anastomosläckage, trauma eller akut pankreatit
- Tarmfistel utan tarmsvikt
- Aktiv underliggande sjukdom utreds och handläggs inte rutinmässigt av Tarmsviktenheten
Patienter som redan behandlas för tarmsvikt
Socialstyrelsen har beslutat att även patienter som redan har etablerat parenteralt stöd bör remitteras till ett av de två NHV-enheterna för en bedömning. Denna kommer att ske i nära samarbete med Regionerna, som fortsätter ha ansvar för den fortlöpande vården. Syftet är att uppnå en jämlik vård med prospektiv kvalitetsregistrering av alla patienter nationellt.
Vilka behandlingar utför vi?
Parenteralt stöd
Grundbehandlingen för tarmsvikt är säker och långvarig parenteral nutrition eller vätska. Detta är en multidisciplinär behandling som innebär ett samarbete mellan Tarmsviktenhet, patientens regionala sjukhus och ofta hemsjukvården. Ett fokus är att förhindra och behandla komplikationer.
Behandling av tarmsvikt
I vissa fall är det också möjligt att förbättra magtarmkanalens funktion. Metoderna inkluderar kirurgisk rekonstruktion av magtarmkanalen, tillväxtfaktorbehandling, tarmtransplantation och kirurgisk tarmförlängning. Dessa behandlingar sker inom de två Tarmsviktenheterna.
Remissförfarande
Vart skall jag remittera?
Patienterna remitteras till SU respektive KS beroende på var patienten bor:
Sahlgrenska Universitetssjukhuset |
Karolinska Universitetssjukhuset |
Blekinge län |
Dalarnas län |
Hallands län |
Gotlands län |
Jämtlands län |
Gävleborgs län |
Jönköpings län |
Norrbottens län |
Kalmar län |
Stockholms län |
Kronobergs län |
Södermanlands län |
Skåne län |
Uppsala län |
Västerbottens län |
Värmlands län |
Västernorrlands län |
Västmanlands län |
Västra Götalands län |
Örebro län |
|
Östergötlands län |
Visceral transplantation
Västra Götalandsregionen har, med Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utförare, tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom visceral transplantation. Sahlgrenska Universitetssjukhuset är ensam utförare av visceral transplantation i Sverige.
Mer information och kontaktuppgifter:
Tarm- och flerorgantransplantation - Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Är du patient? Här kan du läsa mer om visceral transplantation