BIVA
Hej och välkommen till oss på BIVA. Vi finns på plan 1 i nya delen av barnsjukhuset. Här får du veta mer om vad vi gör och hur det fungerar hos oss.
-
Till BIVA kommer barn som behöver intensivvård efter en operation eller olycka. Intensivvård betyder att man har övervakning dygnet runt och personal hos sig hela tiden. De flesta barn och ungdomar som behöver intensivvård efter operation, sover fortfarande när de kommer hit.
-
De flesta av våra rum är enkelsalar. Där finns plats för familjen att vila.
-
Här ser ni Wilma som är och hälsar på sin lillebror. Hon passar på att gå ut i anhörigrummet en stund.
-
William har opererats och ska vara på BIVA några dagar.
-
William behöver hjälp med andningen den första tiden på BIVA. Han är kopplad till en ventilator, en andningsmaskin.
-
Luften från ventilatorn kommer ner till lungorna genom en mjuk slang i näsan eller munnen. Vi kallar slangen för tub. Han har också EKG-plåsterlappar på bröstet. Med EKG ser vi hur hjärtat slår. På fingret har William en klämma som mäter hur mycket syre han har i blodet, vi kallar det för Pox.
-
Så länge William har tuben kan han inte prata. Elin som är läkare lyssnar med ett stetoskop när William andas. I stetoskopet hörs det när luften åker in och ut ur lungorna.
-
Nästan alla barn hos oss har övervakning. Vi mäter hur hjärtat slår, hur man andas och en hel del andra saker. Det kan finnas flera apparater vid sängen som ibland piper för att vi ska sköta om dem.
-
När det är dags för William att vakna stänger sjuksköterskan av sovmedicinen. Då behövs inte andningstuben längre. William kommer känna sig lite yr när han vaknar, det är vanligt men går snart över.
-
När William har vaknar ordentligt och känner sig bättre ska han få åka upp till vårdavdelningen.
-
Här ser ni Iliana, hon har precis vaknat från sin operation. En del barn behöver inte stanna mer än ett dygn på BIVA.
-
När Iliana har vaknat till ordentligt får hon en glass och sitta i pappas knä.
-
Mamma, pappa eller någon annan vuxen får vara med på sjukhuset.
-
Ibland skojar vi lite för att undersökningen ska gå lättare.
Senast uppdaterad:
2022-01-25 09:12