Verksamhet Klinisk mikrobiologi
Verksamheten bedriver klinisk mikrobiologisk diagnostik av bakterie-, virus-, svamp- och parasitorsakade infektioner med odlingsmetodik, antikropps- och antigenbestämning samt molekylärbiologiska metoder. Påvisning av multiresistenta bakterier, antibiotikaresistensbestämning och vårdhygieniskt arbete är också centrala verksamheter. Vi tillverkar även substrat och andra medier vilka används för odlingsdiagnostik och annan laboratorieverksamhet. Undervisning, utåtriktad informationsverksamhet samt forskning och utveckling ingår i uppdraget då laboratoriet tillhör Sahlgrenska Universitetssjukhuset. På alla enheter bedrivs ständigt ett omfattande utvecklingsarbete av diagnostiken. Klinisk mikrobiologi ingår i Regional laboratoriemedicin som för verksamhetens del består av de laboratoriemedicinska verksamheterna på Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) i Trollhättan, Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) i Borås samt Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) i Göteborg. Organisationen tillhör Område 4 på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Bakteriologi arbetar med att på provmaterial från patienter isolera, identifiera och karakterisera bakterier, svampar och parasiter. Man analyserar också kroppens försvar mot olika smittämnen.
Virologi bedriver diagnostik av virussjukdomar och undersöker immunitetsstatus. Vid serologiska analyser påvisas antikroppar som är specifika för olika virus för att påvisa immunitet eller aktuell infektion. Vid molekylärbiologisk diagnostik kan virus påvisas för att med hög känslighet identifiera sjukdomsorsak. Genom mätning av koncentrationen av virusnukleinsyra kan smittrisker, virusinfektionens betydelse för patientens sjukdom och effekten av antiviral behandling bedömas. Med sekvensering av virusnukleinsyra kan subtyper av vissa virus bestämmas och mutationer som ger upphov till antiviral resistens påvisas.
Vårdhygien Den infektions- och vårdhygieniska verksamheten syftar till att minska de vårdrelaterade infektionerna, bland annat genom att korrekta hygienrutiner tillämpas och att personalens kunskap om mikroorganismer och infektionsproblem hålls på en hög nivå.
Provsvar
Provtagning sker på vårdgivande enhet, till exempel sjukhus eller vårdcentral, och provet skickas sedan till laboratoriet för analys. För provsvar kontakta din behandlande läkare eller vårdcentral då provsvar går till inremitterande läkare eller vårdcentral.
Klinisk mikrobiologi är ett av Swedac ackrediterat laboratorium.
För mer information om vilka analyser som är ackrediterade se dokument Analysförteckning Klinisk mikrobiologi.